Насим Харадинај први пут пред судом: Не признајем ваш рад

Потпредседник Удружења ветерана ОВК Насим Харадинај, осумњичен за застрашивање сведока, први пут се појавио пред судом у Хагу. Изјавио је да не признаје Специјализована већа Косова за суд, тврдећи да им је мандат истекао у августу ове године, а његов бранилац је тражио да буде одмах пуштен из притвора.

"Не признајем овај суд и ваш рад. Верујем да је у августу већ истекао рок од пет година за мандат овог суда", рекао је Харадинај судији за претходни поступак на сединици на кој је упознат са разлозима за хапшење.

Напоменуо је да је Удружење прикупило више до 10.000 потписа мештана Косова који се противе том суду.

"За овај суд кривимо политичаре наше земље који су због својих џепова дозволили да се он оснује. Све и ако ме осудите на казну од 500.000 евра, не можете променити ни моје ни мишљење мојих људи о овом суду, навео је Харадинај пошто му је судија дозволио да се слободно обрати без изјашњења о кривици.

Претходно је на седници Специјализовано тужилаштво Косова саопштило да убрзано ради на томе да оптужница против потпредседника Харадинаја буде поднета у најкраћем могућем року.

Са друге стране, Харадинајев бранилац, холаднски адвокат Ван Мартенс, навео је да је одбрана од суда поднеском тражила да одмах одбаци све оптужбе против њега и да га пусти из притвора.

Мартнес је указао да се Харадинај не терети за ратне злочине, због којих кривичних дела је основан тај суд, те да овај суд није надлежан да га процесуира.

"Фаза прикупљања информација, ово није суђење" 

Тужилаштво је указалао да пре подизања оптужнице, предстоји низ истражних корака који се сада предузимају.

"Сада смо у поступку прикупљања информација од бројних сведока који су нашој канцеларији пренели да се осећају уплашено, због чега је Харадинај и ухапшен. Обавезујемо се да ће овај поступак бити експедитиван и брз", рекла је помоћница тужиоца Џека Смита.

Харадинај није имао примедбе на третман приликом хапшења и боравак у притвору, напомињући да "не прихвата хапшење".

На питање судије које му је занимање, одговорио је да је правник и да води управу за снабдевање водом у општини Глођан, а тренутно је и потпредседник ветерана ОВК.

Судија је упозорио да је ово прво појављивање пред судом, а не суђење јер Харадинај није оптужен, те да је сврха ове седнице да утврди да ли је осумњичени обавештен зашто је ухапшен и да има право на браниоца.

Право на оспоравање хапшења Харадинај ће, према речима судије, имати у наредном периоду.

Харадинај је на питање судије да ли се чуо са породицом, рекао да је његова породица за то сазнала из медија, а да је оне успео да се чује са њима четири дана касније, односно синоћ.

"Није ми раније пружена прилика за контакт, пошто су бројеви телефона били у мом телефонском апарату који је заплењен приликом хапшења, па тражио сам да покупе бројеве из мог телефонског апарата", рекао је Харадинај, напомињући да сматра да то није било намерно, већ да једноставно није могло пре.

Судија је објаснио Харадинају да он не може да се брани сам јер се налази у притвору, као и да има право да му суд постави браниоца по службеној дужности, уколико нема новца за ангажованог адвоката.

Харадинај је у судници седео са маском на лицу, а поред њега и судије за претходни поступак ту су били и представници тужилаштва на челу са главним тужиоцем Џеком Смитом, представници секретаријата и његов бранилац Ванс Мартенс, адвокат из Холандије.

На седницу је доведен из притворске јединице у Хагу у коју је смештен након изручења са Косова у петак.

За шта се терети Харадинај 

У налогу за хапшење наводи се да је Харадинај држао конференције за новинаре 7., 16. и 22. септембра где је делио или на други начин учинио доступним медијима тајне и поверљиве информације и документа која су у вези са радом Специјализованог тужиоца Косова, где је такође именовао поједине (потенцијалне) сведоке и дао информације у вези са њиховим пребивалиштем и другим личним подацима.

Ово понашање, према ставу тужиоца, представља озбиљну претњу, односно средство принуде на сведоке, у циљу да се одговоре од сведочења или наговоре на давање лажне изјаве пред тужиоцем и судом.

На исти начин је потенцијалне сведоке изложио опасности по њихову безбедност, а све у циљу одмазде због њиховог истинитог сведочења пред истражитељима тужилаштва.

Харадинај се терети и за кривично дело повреде тајности поступка објављивањем инфомарција из истраге и имена потенцијалних сведока.

У притвору у Хагу ће бити због опасности да би могао да побегне, да би морао да омета предстојеће кривичне посутпке који ће се водити пред Специјализованим већима против припадника ОВК, као и да ће наставити да понавља кривична дела за која се већ сумњичи.

Он је ухапшен у петак на Косову, а нешто раније ухапшен је и Хисни Гуцати, шеф Удружења ветерана ОВК након чега су обојица изручени Хагу.

Гуцати се терети за иста кривична дела, а Специјализовани тужилац је пре неколико дана поручио да ће процесуирати све који су ометали истрагу и застрашивали жртве и сведоке у предстојећм поступцима.

Привођење Гуцатија судији за претходни поступак још није заказано.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво