Еулекс упао у канцеларије ветерана ОВК, ухапшен Хисни Гуцати

Специјалци Еулекса, маскирани и наоружани аутоматским пушкама, упали су у канцеларије организације која окупља ветеране Ослободилачке војске Косова и ухапсили председника тог удружења Хиснија Гуцатија.

Припадници Еулекса покренули су ову акцију свега 24 часа пошто је у Специјални суд за злочине ОВК одведен први оптужени припадник те организације, некадашњи локални командант и један од шефова обавештајне службе Салиха Мустафу.

Ухапшен је председник удружења ветерана ОВК Хисни Гуцати, који ће бити пребачен у Хаг, навео је Насим Харадинај, потпредседник удружења ветерана ОВК. 

Гуцати је ухапшен недуго пошто је позвао медије да објаве садржај докумената везаних за суђења бившим припадницима ОВК, који су на мистериозан начин доспели у руке тог удружења. 

После хапшења, Гуцати је одведен из просторија удружења ветерана ОВК, а група незадовољних се окупила испред те зграде, тражећи да некадашњи припадник ОВК буде пуштен.

Харадинај је Специјални суд назвао "фашистичким", наводећи да се ветерани ОВК "неће смирити све док тај трубунал не буде расформиран".  

Бенет: Гуцати ухапшен на основу налога

Портпарол Специјализованог тужилаштва Кристофер Бенет наводи да је Специјализовано тужилаштво ухапсило Хиснија Гуцатија на основу налога за хапшење и довођење које је издао судија за претходни поступак Специјализованих већа Косова. 

"У складу са Законом о Специјализованим већима и Специјализованом тужилаштву, полиција у оквиру Специјализованог тужилаштва је овлашћена и надлежна да врши овлашћења која према косовском законодавству има косовска полиција. Поред тога, Законом о Специјализованим већима и Специјализованом тужилаштву предвиђено је да се спроводи у притвор лице за које су Специјализована већа издала налог за хапшење", наводи се у саопштењу Специјалног тужилаштва.

Додају и да је у складу са својим мандатом, Мисија Европске уније за владавину права на Косову (ЕУЛЕКС) обезбедила оперативну и логистичку подршку Специјализованом тужилаштву.

Претходне седмице, непознати младић у три је наврата донео у канцеларије ветерана ОВК документе, који наводно потичу из архива Специјалног суда.

После хапшења Мустафе у четвртак, косовски медији најавили су нова хапшења оптужених пред Специјалним судом за злочине ОВК.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво