Рок је истекао, али још се не зна да ли је суд за злочине ОВК прихватио прве оптужнице

Данас се навршава шест месеци откако су написане прве оптужнице у тужилаштву при Специјалном суду за злочине ОВК у Хагу. У овом тренутку на Косову не постоји информација да ли је судија за претходни поступак прихватио или одбацио прве оптужнице.

Време је да се у Специјалном суду за злочине ОВК донесе прва важна одлука – јер, пре тачно пола године, јавност је обавештена о намери тужиоца да покрене први поступак за злочине ОВК.

"Можемо очекивати информације да су оптужнице потврђене или евентуално одбачене од судије за претходни поступак, јер данас истиче законски рок, рок утврђен правилником о поступку и доказима – шест месеци, он се не може прекорачити", наводи адвокат Љубомир Пантовић. 

Одлука је вероватно донета, али јавности није саопштена. Ни одлука, ни имена оптужених, ни злочини за које се терете.

Иако је обелодањивање пракса, правилником је остављена и друга могућност, ако се сумња на бекство оптуженог или друго ремећење поступка. Све је више оних који верују да ће овај суд углавном бирати другу опцију.

"Овде се чувају те мистерије које су обухваћене тим оптужницама, ево попамтите – неће бити ништа од одговорности за жуту кућу, прогон Срба после доласка НАТО-а 1999. у јуну, а то су ствари које би могле да буду везане за одговорност оних који су водили ОВК – Хашима Тачија. Ја се бојим да ће бити речи само о неким појединачним злочинима", сматра адвокат Бранислав Тапушковић.

Прилику да докажу супротно, тужилаштво и већа имаће за два месеца, када истиче рок за одлучивање о још једном оптужном предлогу, о којем се зна нешто више.

У десет тачака, Хашим Тачи, Кадри Весељи и друга лица терете се за ратне злочине.

"Вероватно ће се чекати и у том случају 24. октобар као задњи рок од тих шест месеци", каже Пантовић.

Зашто би тада требало обелоданити да ли је оптужница потврђена или не, адвокат Бранислав Тапушковић илуструје ранијом праксом Трибунала са седиштем у истом граду.

"Ја могу да наведем пример Караџића и Младића 1995. године. Одмах је објављено да ће одговарати за геноцид, и Касезе, који је тада био председник суда, управо је говорио о политичкој димензији свега тога јер је апострофирао да сада више с њима нико неће моћи да преговара у мировном процесу, с обзиром на то да је подигнута једна таква оптужница", наводи Тапушковић. 

Крајњи рок за објављивање потврђене оптужнице је појављивање оптуженог пред судом. До сада је саслушано више од 100 бивших припадника ОВК и око хиљаду сведока.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво