Обрт на суђењу за убиство Славка Ћурувије: Тужилац тражи да суд пресуди без новог суђења

На седници петочланог судског већа у Апелационом суду у Београду на којој се почело са разматрањем првостепене пресуде за убиство новинара и власника "Дневног телеграфа" и "Европљанина" Славка Ћурувије дошло је до обрта када је заменик тужиоца рекао да то веће треба да донесе одлуку и да суђење не враћа не почетак, саопштило је Удружење новинара Србије.

То је за Удружење новинара Србије (УНС) рекао председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић, који је навео да је заменик тужиоца Миленко Мандић изнео своју жалбу, побијајући то што су првостепеном пресудом за убиство новинара Н.Н. лица означени налогодавац и директни извршилац убиства.

"Када је завршио са излагањем узео је други папир и рекао да је сагласан са апелационим тужиоцем који је подржао све ставове из његове жалбе и који је предложио, због тога што судски процес дуго траје и што је доста тога доказано, да апелационо веће отвори претрес и донесе пресуду", каже Матић.

Првостепеном пресудом за убиство Славка Ћурувије осуђени су Радомир Марковић за подстрекивање на убиство, а Милан Радоњић, Ратко Ромић и Мирослав Курак као саизвршиоци овог злочина. Налогодавац и директни извршилац, према пресуди, означени су као Н.Н. лица.

На ту пресуду жалили су адвокати осуђених, али и заменик тужиоца. Радоњић и Ромић од 2017. године су у кућном притвору, уз електронски надзор. После пресуде за убиство Ћурувије одбијена је жалба тужилаштва да им се одреди затворска казна. Мирослав Курак и даље је у бекству.

У Апелационом суду данас је у јавном делу седнице судија известиоц Бојана Пауновић, у присуству петочланог судског већа, реферисала о пресуди, којом су у априлу 2019. године осуђена четворица некадашњих челника и припадника Државне безбедности.

Милимир Лукић, председавајући већа, најавио је да постоји могућност и да сутра буде закључен јавни део седнице, која је требало да траје три дана.

Данашњем суђењу није присуствовао Радомир Марковић, некадашњи шеф Државне безбедности, који је суду предочио да нема ништа против да седница буде одржана без његовог присуства.

Веран Матић изјавио је у паузи суђења да је разочаран што је мали број новинара дошао испред Апелационог суда.

Да прате одлучивање о првостепеној пресуди за убиство Славка Ћурувије, осим Матића, дошли су извршна директорка Фондације "Славко Ћурувија" Ивана Стевановић, председник УНС-а Владимир Радомировић и новинари.

Матић: Апсолутно не постоји разлог да се суђење врати на почетак

Председник Комисије за истраживање новинара каже да је очекивао да ће бројни Ћурувијини сарадници блокирати Немањину улицу, близу места убиства премијера Зорана Ђинђића, кога је, како каже, "такође убила држава".

"Данас су очи света упрте у Београд. Све професионалне организације најавиле су да ће ово суђење пратити са пажњом. У односу на то каква буде одлука Апелационог суда тумачиће се и данашња стварност у Србији и пут којим ће се кретати у будућности", каже Матић.

Веран Матић за УНС каже да очекује да ће пресуда за убиство новинара бити потврђена, да је то "једини прави пут" како би престала агонија која траје 21 годину. Тврди да "апсолутно не постоји разлог" да се суђење врати на почетак.

Сматра да "брзо достизање правде" у случајевима напада на новинаре мора постати пракса, као и да је некажњивост недопустива.

Матић је подсетио на случај убиства новинара у Словачкој Јана Куцијака због којег је, како каже, устала цела јавност у тој земљи, када је после драме – смењивања министра полиције и оставке премијера, убрзо донета и пресуда за тај злочин.

Подсетио је да је Комисија за истраживање убистава новинара основана пре седам година, оптужница подигнута пре шест, а суђење почело пре пет година.

"Четири године је, уз опструкције, трајало суђење за убиство новинара", истиче Матић.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво