Тачи и Весељи на корак од хашке оптужнице за ратне злочине

Специјализовано тужилаштво у Хагу поднело је предлог оптужнице против Хашима Тачија и Кадрија Весељија, који се терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење. Оптужницу треба да потврди Специјални суд за злочине ОВК. Тужилац оптужује Тачија и Весељија за подривање рада Специјализованих већа.

У оптужници се наводи да Хашим Тачи, Кадри Весељи и други осумњичени из оптужнице сносе кривичну одговорност за скоро 100 убистава.

Жртве кривичних дела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политички противници.

Оптужница представља искључиво оптужбу. Она је резултат дуготрајних истрага и одражава уверење тужилаштва да може да докаже ван разумне сумње све оптужбе садржане у њој. Судија за претходни поступак Специјализованих већа Косова тренутно испитује оптужницу како би одлучио да ли да је потврди.

Специјализовани тужилац је сматрао нужним да о оптужбама изда јавно саопштење услед континуираних покушаја Хашима Тачија и Кадрија Весељија да ометају и подривају рад Специјализованих већа.

Тачи и Весељи су, према наводима, спровели тајну кампању да би се укинуо закон којим су Специјализована већа основана као суд, као и да би на други начин опструирали рад суда, а све са циљем да они сами не буду изведени пред лице правде.

Таквим поступцима Тачи и Весељи су показали да су лични интереси важнији од жртава њихових злочина, принципа правне државе и целокупног народа Косова.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво