Заштићени сведок на суђењу "Шкорпионима"

Током настављеног поступка сведок П1 потврдио да је оптужене припаднике "Шкорпиона" видео у Подујеву 1999. године током извршења злочина за који су оптужени.

Суђење четворици припадника паравојне формације "Шкорпиони", оптужених за убиство 14 албанских цивила у Подујеву 1999. године, настављено је данас саслушањем заштићеног сведока.

Сведок под псеудонимом П1 сведочио је у децембру прошле године када је одговарао на питања судског већа и заменика тужиоца, а данас су га испитивали адвокати оптужених.

Сведок је поновио да је видео оптужене у дворишту породице Гаши у Подујеву 28. марта 1999., када се злочин догодио, како држе пушке уперене у цивиле, међу којима су углавном биле жене и деца.

Оптужене Жељка Ђукића и Драгана Медића је чуо како вичу: "Побиј то, шта се чека, уза зид", Медића како репетира оружје након чега је уследила пуцњава.

Оптужени Ђукић, Медић, Драган Боројевић и Миодраг Шолаја терете се да су као припадници јединице "Шкорпиони", која је дејствовала у саставу Министарства унутрашњих послова Србије, у двориштву породице Гаши у Подујеву пуцали у цивиле међу којима је било 19 жена и деце. Међу убијеним цивилима било је седам малолетника, а петоро деце је преживело злочин.

Команда МУП-а у Подујеву је одмах по сазнању о том догађају повукла јединицу "Шкорпиони" са Косова и Метохије.

Припадник "Шкорпиона" Саша Цвјетан је у јуну 2005. године због злочина у Подујеву правоснажно осуђен на 20 година затвора.

Суђење се наставља сутра у 9.30, када ће заштићени сведок наставити да одговара на питања адвоката оптужених.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво