Поднета кривична пријава против Хашима Тачија због "позива на отпор"

Вршилац дужности заменика косовског министра унутрашњих послова у оставци Ђељаљ Свећија поднео је Основном тужилаштву у Приштини кривичну пријаву против косовског председника Хашима Тачија оптужујући га за "позив на отпор", због изјаве од 23. марта којом позива на непоштовање владиних одлука o заштитним мерама против коронавируса.

У пријави се наводи да је Тачи 23. марта ове године, на конференцији за штампу изашао са изјавом у којој позива на непоштовање одлуке Владе наводећи да "грађани нису дужни да поштују противуставне одлуке и нико их због тога не може казнити‭".‬‭

"‬Ни ‬Полиција‭ Косова, ‬ни‭ ‬безбедносни‭ ‬‬органи, не‭ ‬ би ‭‬требало да‭‬ спроводе ‬ову противуставну одлуку Владе, јер на овај начин и они сами врше кривично дело", рекао је Тачи.

Свећија наводи да Устав‭ ‬предвиђа‭ ‬‬укупно‭ ‬30‭ ‬надлежности‭‭ ‬косовског председника и да ниједна‭ ‬ ‭ ‬од‭‭ ‬њих‭ ‬‬није‭ ‬‬у‭ ‬‬вези‭ ‬‬са‭ ‬‬проценом‭ ‬законитости‭ ‬и‭ ‬‬уставности одлука Владе и да је Тачи извршио кривично дело "Позив на отпор".

"Својим изјавама и позивима на непоштовање Одлуке Владе, 23. марта 2020. године, поред тога што је изазвао несигурност код грађана, Тачи је такође могао утицати да овим позивима проузрокује хаос на улицама и да 'допринесе' већем проширењу вируса као резултат грађана који не би поштовали одлуку Владе", наводи се у пријави в. д. заменика министра из редова Самоопредељења.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво