Породице гардиста тужиле државу Србију Европском суду у Стразбуру

Адвокати породица гардиста Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића, који су 5. октобра 2004. пронађени мртви у близини војног објекта "Караш" на Топчидеру, поднели су Европском суду за људска права представку којом се жале на државу због неизвршења одлуке Уставног суда Србије из 2013. године.

Том одлуком Уставни суд је утврдио да је дошло до "повреде процесноправног аспекта права на живот из Устава" па је наложио српском тужилаштву да "предузме све мере како би се преткривични поступак у том случају окончао у најкраћем року", али тужилаштво до данас није отворило истрагу, већ је случај и даље у предистражној фази.

Држава је, међутим, испунила други део налога из исте одлуке Уставног суда и породицама исплатила по 5.000 евра због неефикасне и неделотвроне истраге.

Један од пуномоћника породица гардиста адвокат Предраг Савић рекао је за Танјуг да је представка против државе Србије Европском суду поднета због кршења права на живот које је гарантовано Европском конвенцијом о људским правима и Уставом Србије, а због неизвршења одлуке Уставног суда у делу који се односи на спровођење ефикасне и делотворне истраге.

"Од Европског суда смо тражили да утврди повреду Конвенције и да наложи држави да спроведе делотворну истрагу", прецизирао је Савић.

Указао је да су породице убијених гардиста већ исрпеле сва правна средства у домаћем систему, те да је последња инстанца суд у Стразбуру.

Очекује да ће се Европски суд прогласити надлежним за тај случај и усвојити представку.

Преткривични поступак против Н.Н. лица покренут је 2008. године, након што је вештачењем ФБИ-ја стављена тачка на вишегодишње спекулације да ли су гардисти убијени или су се поубијали међусобно 5. октобра 2004. године.

Одмах након пуцњаве, Војска је издала саопштење да је Миловановић пуцао на Јаковљевића и затим извршио самоубиство, а потом је војно правосуђе тврдило обрнуто - да је Јаковљевић убио Миловановића и извршио самоубиство.

Због сумње у професионалност рада војних правосудних органа, Савет министара СЦГ и Врховни савет одбране формирали су независну комисију која је дошла до закључка да је на гардисте пуцала трећа особа.

Извештај независне комисије 2008. године су потврдили и форензичари америчког Федералног истражног бироа (ФБИ-ја).

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво