Случај Ивановић: Тужилаштво променило оптужницу, одложено рочиште

Припремно рочиште за суђење оптуженима у помагању  убиства Оливера Ивановића одложено је за фебруар следеће године, због измењене оптужнице Тужилаштва у коју осумњичени и њихови браниоцу нису имали увид.

Судија Ваљон Куртај рекао је на почетку данашње расправе да је тужилац у петак приложио нову оптужницу са извесним променама.

"У петак нам је достављена измењена оптужница, али је написана само на албанском језику. Није било могућности да буде преведена на српски. Због превођења одлажемо рочиште за 11. фебруар у 10 часова", рекао је судија на припремном рочишту.

Промене оптужнице су, рекао је судија, у диспозитиву и њеном образложењу, без других детаља.

"Сада имамо две оптужнице против истих људи за исте радње и за слична кривична дела. Судија је оставио рок тужилаштву 30 дана да одбрани достави све доказе које су приложили уз оптужницу. То је 12.500 страна", указује адвокат Драгише Марковића, Дејан Васић. 

Адвокати нису сигурни за коју ће од две оптужнице, које тренутно постоје, суд одржати следеће рочиште.

Махмут Хаљими, адвокат Марка Рошића каже да нема ниједног јединог доказа који може да подржи оптужницу.

Кажу и да је нова оптужница слична првој. Ипак, постоји бојазан да може да буде одраз нечије правничке игноранције, уместо да на прописани начин исправе стару.

И пре данашњег рочишта, из Грађанске иницијативе СДП имали су замерке и примедбе на саму оптужницу и на евентуално суђење. То су данас и поновили.

Потпредседница Грађанске иницијативе СДП Ксенија Божовић рекла је у обраћању медијима да је само потврђено оно што су говорили од првог дана истраге, да је истрага траљава, да је оптужница траљава и да је цео поступак само једна фарса.

"Нервоза код судије, непрофесионално превођење и никакав одговор од Тужилаштва, показују колико је ова институција непрофесионална. Позвала бих међународне представнике који су радили на формирању ових институција да се мало позабаве њиховим радом и да дођу на лице места да прате оваква суђења", рекла је Божовићева.

Суд тражи од Тужилаштва да новог рочишта преведе нову оптужницу и све доказе које поседује на српски језик и достави их одбрани. 

Један од оптужених Недељко Спасојевић је на данашњем рочишту затражио да буде премештен из затвора код Подујева у притворску јединицу у северном делу Митровице.

Судија му је предложио да захтев достави писменим путем и да ће о њему бити расправљано.

Оптужница је подигнута против полицајаца Недељка Спасојевића, Марка Рошића, Драгише Марковића и Жарка Јовановића, те начелника полиције за крвне деликте у Косовској Митровици Радета Басаре и Силване Арсовић, секретарице у странци Оливера Ивановића.

Оптужени се терете за више кривичних дела као што су учествовање и организовање криминалне групе, злоупотреба службеног положаја, помоћ у извршењу кривичног дела тешког убиства, откривање службене тајне и манипулација доказима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво