Подигнуте оптужнице у случају убиства Оливера Ивановића

Косовско специјално тужилаштво поднело је Основном суду у Приштини оптужнице против шест особа - Н. С., М. Р., С. А., Д. М., З. Ј. и Р. Б., у случају убиства Оливера Ивановића, 16. јануара 2018. године.

Оптужница је подигнута за кривична дела "учешће или организовање криминалне групе", "злоупотреба службеног положаја или овлашћења", "помоћ у извршењу кривичног дела тешког убиства", "неовлашћено поседовање, контрола или поседовање оружја", "откривање службене тајне", "злоупотреба службене дужности саизвршилаца" и "манипулација доказима код саизвршилаца", наводи се у саопштењу тужилаштва.

Из саопштења није јасно ко је оптужен за које кривично дело јер се иницијали оптужених не поклапају.

У саопштењу пише да су оптужени Н. С., М. Р. и Р. Б., који су у притвору, као и М. Р., З. В. и З. Б., који су у бекству, против којих је надлежни суд издао међународне налоге и налоге на захтев Специјалног тужилаштва, деловали као криминална група, организована са структуром и групном хијерархијом, са формално дефинисаним улогама.

Додаје се да та криминална група није насумично формирана, али делује од 2011. године, а воде је оптужени З. В. и М. Р., који су у бекству.

"У њој сви ови оптужени делују континуирано и кооперативно, свесно и уз активност организоване криминалне групе или намере групе да почини једно или више кривичних дела", стоји у саопштењу.

Каже се да су оптужени активно учествовали у криминалним активностима групе, знајући да ће такво учешће допринети спровођењу криминалних активности групе и директној или индиректној користи од финансијске или друге материјалне користи, ради проширења контроле предузећа на територији и контроле политике у ​​северној Митровици.

Додаје се да је та криминална група починила кривична дела "тешко убиство", "помоћ у извршењу кривичног дела отежаног убиства", "злоупотреба службене дужности" и "изазивање опште опасности на територији Републике Косово".

"Група запалила Ивановићев аутомобил"

Како пише, сваки од оптужених такође је починио инкриминирајуће радње за дотичну групу, у ком случају су активности ове организоване криминалне групе довеле до убиства Оливера Ивановића. Додаје се да је иста група претходно запалила Ивановићев аутомобил.

"Овим радњама окривљени су извршили кривично дело учешће или организовање криминалне групе" из члана 283. став 3. у вези са ставом 1. КЗКК. Тужени Н. С. на дан када је убијен Оливер Ивановић, својим поступцима је олакшао и осигурао пут осумњиченима (извршиоцима) да изврше дело убиства, као и критичног дана, оптужени Н. С., заједно са двојицом полицајаца који су били први на месту догађаја, Ј. Ј. и Д. М., нису извршили полицијске дужности и овлашћења на месту догађаја, већ су путовали у службеном возилу и пешке, иако су на месту несреће наилазили на неовлашћена лица која фотографишу и оштећују доказе инцидента у којем се догодило убиство покојног Оливера Ивановића", пише у саопштењу.

Наводи се да је Н. С. починио дело "злоупотреба службеног положаја или овлашћења" из члана 422 став 2, подставак 2. 2. КПРК.

"Окривљени Н. С. блиско је сарађивао са непознатим осумњиченима да су починили убиство Оливера Ивановића и тако свесно помагао непознатим осумњиченима у извршењу кривичног дела тешког убиства, стварајући услове и избегавајући препреке за извршење дела, где је осумњиченима било лакше да набаве возило опел астра без регистарских таблица са затамњеним стаклима, да прате исто возило до града, из кога је пуцано шест пута у Оливера Ивановића на улици", стоји у саопштењу.

Додаје се да оптужени Н. С., "заједно са двојицом полицајаца који су први стигли на лице места" Ж. Ј. и Д. М., нису обавили полицијске дужности и овлашћења на месту догађаја, већ су путовали у службеном возилу и пешке упркос томе што су на месту убиства наишли на неовлашћена лица која су фотографирала и оштетила потенцијалне доказе.

"Овим радњама оптужени Н. С. починио је кривично дело помоћ у вршењу кривичног дела отежаног убиства из члана 179 КЗК у вези са чланом 33 став 2 КЗК", саопштено је.

Такође се истиче да је оптужени Н. С. намерно и свесно поседовао оружје, кршећи важећи закон који се односи на такво оружје. Њему је 23. 11. 2018. око 6.30, током спровођења налога за претрес припадника Косовске полиције, у кући пронађена и заплењена пушка "калашњиков АК-47 димензија 7,62 к 39 мм, уложак АК-47, као и 106 патронија калибра 7,62 к 39 мм", ручна бомба, гумена шипка, трострука цев калашњикова, војни прслук, који има оптужени. 

"Џипом праћен брат жртве" 

Каже се да је овим радњама оптужени Н. С. починио кривично дело "неовлашћено поседовање, контрола или поседовање оружја" из члана 374. став 2. у вези са ставом 1. КЗКК.

"Тужени М. Р. блиско је сарађивао са оптуженима Н. С., Р. Б., М. Р., З. В. и Ј. Б. намерно и свесно помагао у извршењу кривичног дела "тешко убиство", пратећи Оливера Ивановића пре убиства, а након што је покојник у џепу имао комад папира са регистарском таблицом КМ-014-ФЗ, црни џип марке санта фе, којим је пратио брата жртве након убиства", пише у саопштењу.

Описује се да је овим радњама горе поменути окривљени починио кривично дело "помоћ у извршењу кривичног дела тешког убиства" из члана 179. КЗК у вези са чланом 33 став 2 КЗКК.

"Тужени Р. Б. у својству полицајца, посебно истражитеља у Регионалној истражној јединици у Митровици - Север, користећи службену дужност или овлашћења, блиско је сарађивао са организованом криминалном групом М. Р., од које је добијао наређења да сакрије и елиминише доказе и ангажовања од стране криминалне групе како би сакрила трагове злочина и избегла да обелодани случајеве у које су укључене осумњичене особе које припадају злочиначкој групи М. Р., и да углавном сви ови случајеви остану неоткривени, чиме намерно нису извршили потребне дужности наведене у закону", наведено је у саопштењу.

Како се каже, овим радњама је окривљени Р. Б. починио кривично дело "злоупотреба службеног положаја или овлашћења" из члана 422 став 2, подставак 2.2. КПРК.

Специјално тужилаштво саопштава да је окривљена особа С. А., у блиској сарадњи са осумњиченима који су координирали убиство Оливера Ивановића, помагала у извршењу кривичног дела тешког убиства, стварајући услове и уклањајући препреке за извршење кривичног дела, тако да је оптужени у време дела убиства Оливера Ивановића био свестан да су сигурносне камере у канцеларијама СДП-а биле намерно заустављене, што је довело до искључења и што је омогућило да осумњичени нису снимљени сигурносним камерама када је извршено дело убиства Оливера Ивановића.

"16. 01. 2018., у 08:16, убрзо након Оливеровог убиства, активиране су сигурносне камере у канцеларијама странке СДП. С. А. ради као администратор у тим канцеларијама и једина је особа у поменутом објекту у време када је убиство почињено. Овим радњама окривљена је починила кривично дело „помоћ у извршењу кривичног дела тешког убиства" из члана 179. КЗК у вези са чланом 33 став 2 КЗКК", стоји у саопштењу.

"Одаване службене тајне и оштећени докази"

Тужени Д. М. у својству полицајца 16. 01. 2018., након убиства Оливера Ивановића, без одобрења је доставио информације које представљају службену тајну са места несреће у сврху објављивања или коришћења информација ван Косова, извештавања полицијском службенику у држави Србији, саопштено је.

"Овим радњама починио је кривично дело обелодањивање службене тајне из члана 433. став 2. КЗКК. Такође, оптужени Д. М и Ж. Ј. у својству службених лица 16. 01. 2018, користећи службену дужност и овлашћења, нису извршили своје службене дужности, тако што би након убиства Оливера Ивановића обезбедили место, већ су пуштали друге особе да интервенишу на месту догађаја, оштетили материјалне доказе, а затим напустили место догађаја где намерно нису извршавали своје дужности, неопходне по закону", пише у саопштењу.

Истиче се да су тужени Д. М и Ж. Ј. у својству полицијских службеника, 16. 1. 2018, након убиства Оливера Ивановића, одмах отишли на место убиства, са намером да уклоне, прикрију и учине доказе бескорисним, како би се спречила употреба доказа.

"Овим радњама окривљени су починили кривична дела злоупотреба службене дужности у саизвршилаштву из члана 422, став 1 у вези са ставом 2, подставак 2.2. у вези са чланом 31. ЦЦРК-а, као и манипулацијом доказима у саизвршилаштву из члана 397 став 1 у вези са чланом 31 ЦЦРК", саопштено је.

Тужилаштво саопштава да су до подношења ове оптужнице предузете бројне процесно-истражне радње. Саслушано је око сто сведока, од којих је тридесет саслушао тужилац предмета, а остале истражитељ случаја.

Оптужени су саслушавани више пута, док је против двојице оптужених М. М. и Ж. Б. такође отворена истрага.

"Докази из случаја показују да вође организованог криминала који делују у северном делу Косова имају утицај на косовску полицију, општине и предузећа у јавном власништву у том делу", стоји у саопштењу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво