Тужилаштво затражило од ВБА и БИА да испитају пословање "Крушика"

Тужилаштво за организовани криминал затражило је од Војнобезбедносне агенције и Безбедносно-информативне агенције да испита пословање "Крушика" са приватним трговцима оружјем, потврђено је РТС-у.

Захтев за прикупљање потребних обавештења, поводом јавно изнетих тврдњи о привилеговању одређеног број правних лица у приватном власништву, а у вези са куповином и продајом наоружања и војне опреме фабрике "Крушик" из Ваљева, Тужилаштво је упутило БИА и ВБА 18. новембра, потврђено је РТС-у.

У процесу трговине оружјем, осим државног предузећа Југоимпорт СДПР-а, оружје од "Крушика" откупљују и даље извозе бројни приватни трговци.

Поједини медији писали су да је руководство "Крушика" омогућавало приватним трговцима да откупе оружје по нижим ценама у односу на цене које су важиле са државно предузеће Југоиморт СДПР. Представници државе су то демантовали.

На повлашћени положај приватних трговаца оружјем указивао је Александар Обрадовић, који је радио као ИТ стручњак у Крушику, а који је ухапшен у септембру ове године. Тренутно се налази у кућном притвору у Ваљеву.

Јавност је о "Крушику" почела да расправља у новембру прошле године. Тада је БИРН објавио да текст и документ у којем фирма ГИМ од Крушика тражи да 8. и 9. маја 2017. године омогући улазак у фабрику ради прегледа робе трима особама - Горану Тодоровићу, Бранку Стефановићу и Мирку Манојловићу. Од тада креће и расправа какве су везе Бранка Стефановића и фирме ГИМ.

Реаговање на оптужбе

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је: "Мој отац није власник ГИМ-а, није сувласник, није директор. Зашто сам то често понављао у јавности кад су ми говорили - нисмо вас то питали? Неко ко није власник, сувласник, акционар, нема никаву корист од тога да ли ГИМ добро ради или не ради добро".

Зашто је све то важно? Да би неко извозио оружје, потребне су дозволе различитих институција. Формално, дозволу издаје Министарство трговине, али своје дозволе морају да дају Министарство одбране, спољних послова, БИА и Министарство унутрашњих послова.

Небојша Стефановић објаснио је да МУП не даје дозволе ни за производњу ни за трговину оружјем.

"Дајемо само сагласност да је ваше оружје од фабрике те и те до излазне тачке наше земље безбедно. У том процесу нема мог утицаја, нити сам икада звао било кога, и спреман сам да за то одговарам у било ком тренутку. Никада нисам звао никога из војне индустрије да му тражим било шта", рекао је Стефановић у емисији Фокус на Телевизији О2.

У септембру ове године бугарска новинарка Диљана Гајтанџијева на порталу Армс Воч је објавила да је један од купаца оружја из "Крушика" фирма ГИМ и додала да за ту фирму ради отац министра полиције Бранко Стефановић. Компанија ГИМ то је демантовала, негирали су и да је Бранко Стефановић на било који начин повезан са фирмом ГИМ.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво