Судар воза и аутобуса код Ниша – петоро погинулих и 26 повређених

Пет особa је погинуло, а 26 је повређено у судару воза и аутобуса на пружном прелазу без рампе у Доњем Међурову код Ниша. Аутобус је превозио децу у средњу школу. Од силине ударца воз је преполовио аутобус. Повређени су збринути у Клиничком центру у Нишу. Лекари се боре за живот двоје младих од 16 година који имају врло тешке повреде, каже министар здравља Златибор Лончар. Сутра Дан жалости у Нишу.

Несрећа се догодила око 7.30, када је путнички воз који је у 7.14 кренуо из железничке станице Ниш за Прокупље при изласку из железничке станице Међурово ударио у путнички аутобус.

Аутобус је превозио децу у средњу школу. Од силине ударца воз је преполовио аутобус.

Према речима директора полиције Владимира Ребића, до несреће је највероватније дошло услед пропуста возача аутобуса

На лицу места погинуло је двоје одраслих и један дечак, потврдио је за РТС директор Клиничког центра у Нишу Зоран Радовановић.

Још две особе преминуле су током операција у Клиничком центру у Нишу, јавља репортер РТС-а. 

Сви повређени збринути су у КЦ у Нишу.

Двоје тинејџера животно угрожено 

На интензивној нези Ургентног центра збринуто је 13 особа, од тога је осморо малолетно, старости око 16 година, рекао је министар здравља Златибор Лончар.

Према његовим речима, девојка и момак од 16 година су животно угрожени.

"Девојка има изузетно озбиљне повреде централног нервног система и у коми је. Дечко има озбиљне повреде горњег дела кичме. То су за сада најтеже повређени пацијенти и наставља се борба за њих двоје", истакао је министар.

Остали су стабилно и код њих се не очекују неке озбиљније промене стања, каже Лончар.

Још један пацијент је у операционој сали са повредама екстремитета и унутрашњих органа и чека се крај операције.

"Људи овде су максимално одговорили на изазов какав је био јутрос, урадили су посао, биће појачане дежурне екипе, људи неће ићи кућама да могу да реагују ако треба и уђу у салу", истакао је Лончар.

Директор Ургентног центра Миодраг Лазић рекао је да је у болници као ратно стање, додајући да је за 15 минута збринуто 30 особа.

"Поред траума, то су тешке повреде више система. Хирурзи свих других клиника су дошли да помогну јер је у тим тренуцима неопходна брзина јер је у питању крварење и све се решава веома брзо", рекао је Лазић. 

Родитељи и родбина деце из аутобуса окупили су се у Клиничком центру.

Сви повређени били су у аутобусу, а нико од десет путника из воза није повређен. 

Пруга без рампе 

Шеснаестогодишњи Димитрије Јовановић, који има лакше повреде, испричао је за РТС да је несрећа била стравична и да је у аутобусу било доста његових другова. 

"Изашао сам напоље, они су плакали. Само сам чуо кад је аутобус ударен, на два дела", испричао је Димитрије. 

Железничка композиција једним делом је због овог удеса исклизнула са шина, а железнички саобраћај на овом делу пруге је у прекиду, наводи се у саопштењу "Инфраструктуре железнице Србије". 

На прузи нема браника, али постоје знаци вертикалне друмске сигнализације. 

Мештани Доњег Међурова испричали су да је Хитна помоћ брзо дошла на место несреће. "У аутобусу су деца средњошколци, на прелазу нема рампе", причају мештани.

Како кажу, ово није први пут да се деси несрећа, и већ годинама траже да се пружни прелаз уради како треба. Срамота је, истичу, да село на три километра од града нема рампу.

На месту несреће су полиција, ватрогасци и Хитна помоћ, као и железничка Комисија за ислеђење ванредних догађаја. 

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво