Суд одбио захтев тужилаштва, ново веће одлучује о Младићу

Хашки судија одбио је као неоснован захтев тужилаштва да се поништи одлука о изузећу тројице судија из апелационог већа у процесу против Ратка Младића.

У својој одлуци коју је данас објавио Механизам кривичних судова у Хагу, судија Џозеф Е. Чиондо Масанче је навео да захтеву тужилаштва недостају законски основи, имајући у виду да статут Механизма не дозвољава жалбе на одлуке председника Механизма или трочланог судског већа.

Тужилаштво је тврдило да је одлука судије Жан Клод Антоанетија супротна судској пракси и тражило да председник Механизма, судија Мерон, именује трочлано судско веће које ће поново одлучивати о Младићевом захтеву за изузеће.

Антоанети је недавно донео одлуку којом је усвојио аргументе Младићеве одбране да би судије Теодор Мерон, Кармел Ађијус и Лију Даћун могли да буду пристрасни приликом одлучивања о жалби Младића на првостепену пресуду, којом је он прошле године осуђен на доживотни затвор због геноцида.

Мерон, Ађијус и Даћун су учествовали у доношењу ранијих пресуда Хашког трибунала, којим су Младићу подређени официри Војске Републике Српске осуђени због геноцида и других злочина у Сребреници, у јулу 1995.

У тим пресудама, према оцени одбране, Мерон, Ађијус и Даћун су унапред утврдили и Младићеву кривицу за геноцид у Сребреници, доносећи закључке о генераловој улози и одговорности.

Уместо њих, судија Антонети је у апелационо веће поставио судије - Емпаранија Мами Ричард Раџонсона, Приска Матимба Нијамбеа и Гебердао Густава Кама.

Осим судије Нијамбе, која се противила осудујућој пресуди генералу ВРС Здравку Толимиру за геноцид у Сребреници, двојица новоименованих судија нису имале искуство у процесима за ратне злочине у бившој Југославији, али су судиле за злочине у Руанди, пренели су медији.

Раније пресуде Мерона, Ађијуса и Даћуна

Судија Ађијус председавао је већу трибунала које је изрекло осуђујућу пресуду групи официра ВРС предвођених Вујадином Поповићем и Љубишом Беаром, осуђеним на доживотни затвор због Сребренице.

Судија Мерон председавао је жалбеним већем трибунала које је потврдило првостепену осудујућу пресуду и доживотну затворску казну генералу ВРС Здравку Толимиру због геноцида у Сребреници, као и жалбеним већем које је генерала ВРС Радислава Крстића осудило на 35 године затвора због помагања и подржавања геноцида у Сребреници.

Кинески судија Даћун био је председавајући у процесу против официра ВРС Видоја Благојевића који је због злочина у Сребреници био осуђен на 15 година затвора.

Мерон је био дугогодишњи председник трибунала, а сада је председник резидуалног Механизма, правног наследника Трибунала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво