Инцидент у Старом Грацком, троје Срба повређено

Три особе српске националности су повређене у сукобу са Албанцима и услед интервенције полиције у селу Старо Грацко, поред Липљана, јавља дописник РТС-а. Повређенима, међу којима је и беба, лекарска помоћ је указана у Лапљем Селу. Полиција је у станицу полиције привела једног Албанца и једног Србина.

Сви повређени су из породице Матовић. Најстарија Горица каже да је група Албанаца добацивала њеној снаји и комшиници док су у селу шетале децу.

"Они су их псовали и свашта су им говорили и овог малог су дирали, ударили га, онда је старији син дошао и рекао зашто су га дирали, они су и даље остали ту. Ми смо звали полицију и полиција када је дошла мој син да да изјаву, он га ударио пред полицијом", објашњава Горица Матовић.

"У тој ситуацији брат је у самодбрани ударио њега, ја сам скочио ту за брата, пришао је полицајац мени и брату и у очи директно нам испрскао сузавац, ја сам отрчао до куће да гурнем главу под чесму пошто нисам имао ту нигде воде да ставим да ми буде мало боље", наводи Миливоје Матовић.

Миливоје додаје да се све завршио тако што су његовог брата у полицијску станицу одвели заједно са дечком који је направио проблем.

У Хитној помоћи у Лапљем Селу кажу да су повређени примљени видно узнемирени.

"Са опекотинама очију и у пределу врата и осећајем гушења и нажалост бебица, 2017. годиште, са блажим видом опекотина очију од бибер спреја", истиче доктор Маријан Мадић.

Брат Миливоја Матовића је са још једним Албанцем и даље у станици полиције у Липљану. 

Претходно је РТК2 јавио да је група Албанаца око 20 сати напала групу српске деце млађег узраста на сеоском игралишту у Старом Грацком.

Како су навели, мештани су покушали да одбране децу и у општем метежу који је настао повређени су жена и шестомесечна беба српске националности.

У Старом Грацком је после рата остало да живи око 150 Срба.

Старо Грацко је насеље у општини Липљан, а шира јавност за њега је чула када су пре 19 година, 23. јула албански терористи убили 14 жетелаца на њивама. 

Ђурић: Спонзори тзв. независности КиМ створили чудовиште

Цела Србија је згрожена дивљањем над Србима у серији инцидената претходних дана, у којима ни прогнаници, ни староседеоци, ни деца, чак ни бебе нису поштеђени, саопштио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић реагујући на најновији напад који се догодио на Косову, у селу Старо Грацко.

"Нема никакве сумње да је ово директна последица политичке климе коју стварају сепаратисти у Приштини. Потребно је предузети хитне мере како би све породице на Косову и Метохији биле безбедне, навео је Ђурић.

"Згрожени смо и ћутањем надлежних међународних политичких и безбедносних институција на терену поводом таласа насиља према Србима, и то продубљује неповерење у намере дела међународне заједнице у покрајини, додао је он.

Ђурић је навео да су Срби у Старом Грацком, који су постали симбол страдалништва нашег народа на Косову и Метохији, данас поново били жртве шовинизма и хистеричне мржње, а томе су асистирали они који се лажно представљају као чувари реда, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

"Нападу на српску децу и њихове родитеље придружила се полиција, чија је неселективна и прекомерна употреба силе довела до повређивања троје српских мештана, међу њима и једне бебе, што је у правом светлу показало природу лажне државе Косово, додао је Ђурић.

"Спонзори такозване косовске независности створили су чудовишну творевину у којој полиција сузавцима интервенише против деце. 

Упозоравамо и Приштину и оне у међународној заједници који толеришу злочинства албанских екстремиста да Србија неће толерисати насиље над српском, или било чијом децом. Ми желимо да младе генерације у региону поштедимо ужаса којима смо сви били сведоци пре само две деценије, али да би мир и разум превладали потребне су две стране", закључио је Ђурић.

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво