Тачи узвраћа ударац

Косово је већ годинама једна од најзначајнијих зона деловања немачке обавештајне службе БНД, јер уз политичку нестабилност и чињеницу да се налази не тако далеко од граница Немачке, Косово представља и меку организованог криминала, пише немачки магазин "Шпигл".

Свега дан након што су три агента БНД-а, које су косовске власти оптужиле за недавни бомбашки напад на канцеларију ЕУ у Приштини, постало је извесно да је до ослобађања наводних бомбаша дошло након прилично оштрог упозорења кабинета немачке канцеларке Ангеле Меркел упућеног премијеру Хашиму Тачију да би Берлин, који је други највећи спонзор обнове Косова, могао смањити помоћ.

"Иако остаје да се види на који ће начин ова афера дугорочно утицати на односе између Берлина и Приштине, једна ствар је већ јасна - немачка обавештајна служба је можда непоправљиво угрозила једну од својих најзначајнијих операције", пише "Шпигл".

Ова брљотина обавештајне службе могла би угрозити мрежу доушника БНД на Косову, али малу сатисфакцију Немцима представља чињеница да и власти у Приштини, такође, траже "жртвено јагње" за излаз и компликоване ситуације, тим пре што је један од блиских Тачијевих сарадника најавио да "ће се закотрљати најмање једна значајна глава".

БНД прислушкује лидере бивше ОВК

Магазин наводи да су чак три одељења БНД-а ангажована на праћењу ситуације на Косову, укључујући и Пето одељење, које се бави организаованим криминалом, и које је пре три године начинило извештај у којем се наводи да је Тачи један од кључних играча у албанској мафији.

"У то време, поверљиви извештај је брзо процурео до медија и Тачи то Немцима никада није заборавио", објашњава "Шпигл", објашњавајући да је већ више од десет година на Балкану активно и Друго одељење БНД-а, које је покренуло операцију праћења телефонске комуникације између припадника некадашње Ослободилачке војске Косова, под називом "Мофа99".

"Операција је била тако успешна да је известан број немачких техничара годинама био стациониран у просторијама македонског министарства унутрашњих послова...Од тада, БНД је одржавао широку мрежу доушника међу значајним личностима из ОВК и косовске администрације", пише "Шпигл".

На концу, ангажовано је Прво одељење БНД-а, чији је задатак било прикупљање информација усмерено ка обезбеђивању немачког контигента при Кфору.

Магазин наводи да је под маском фантомске фирме у Приштини боравило укупно 11 агента БНД-а, укључујући и тројицу које су косовске власти ухапсиле, али за чији задатак није знао ни аташе БНД-а при немачкој амбасади у Приштини, као ни амбасадор те државе.

Немачки агенти само снимали

Реконструишићи сплет околности који је претходио хапшењу, магазин пише да је Прво одељење БНД-а, смештено у Пулаху крај Минхена, било обавештено о експлозији недалеко од канцеларије ЕУ у Приштини, након чега су тројица агената ускочила у њихов "мицубиши" и похитала на место догађаја како би начинили пар фотографија.

"Двојица су чекали у аутомобилу, а трећи се попео не оближње градилиште одакле се пружа одличан поглед на место догађаја. Али, очигледно није био сам, јер су и друге обавештајне службе надзирале тај објекат", пише "Шпигл".

Убрзо, агента су зауставили припадници полиције и одузели му пасош и бележницу, у којој је било записано име Хашима Тачија, као и низ обзервација везаних за стање на Косову, што би могло представљати објашњење силног интереса људи блиских премијеру Косова за садржај те свешћице.

Немачком агенту већ следећег дана пасош је враћен, али само да би сва тројица били убрзо ухапшени, затворени у малу ћелију и подвргнути интензивном испитивању.

Агенти БНД су се у недељу вратили кућама, дан након што их је међународни судија на Косову ослободио оптужби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво