Сплићани плаћени да би изазвали нереде на дербију?

Хулигани који су дошли из Хрватске и учествовали у нередима током "вечитог" дербија у Београду требало би да буду саслушани у Тужилаштву. Медији пишу да су припадници београдског подземља платили неколицини Сплићана, а можда су их и бесплатно наговорили да се обрачунају са њиховим супарницима. За место обрачуна одабрана је јужна трибина Партизановог стадиона. Приведени Сплићани раније нису довођени у везу са навијачким групама у Хрватској. Председник Партизана Милорад Вучелић каже да је пре месец и по дана чуо од једног функционера да ће навијачи упасти у управу.

Приведеним држављанима Хрватске вечерас истиче притвор од 48 сати, а након саслушања, Тужилаштво ће одлучити да ли ће против њих покренути кривични поступак и за која кривична дела и да ли ће бити депортовани у Хрватску.

Председник Партизана Милорад Вучелић изјавио је за Пинк да је пре месец и по дана чуо од једног функционера, не Партизановог, да ће навијачи упасти у управу, али да на то није обратио пажњу, а, сад каже, требало је, преноси Б92.

"Тешко је веровати да ће неки навијачи из Сплита, чланови неког кик-бокс клуба, колективно доћи на јужну трибину да навијају за Партизан. Сада је то јасно када видите неког ко има тетоважу Вуковара на себи", каже Вучелић и додаје да је неко очигледно покушао да инсценира да је неко од тих група упалио заставу, а онда је то искоришћено као повод за сукоб.

Каже да је план био да се, кад се освоји трибина, продре у просторије Партизана, па да се то пренесе на сукобе са "делијама".

У међувремену, портал Слободна Далмација пише о томе како је дошло до инцидента. Наводи се да је једна група на јужној трибини, са белим тракама око рукава као знаком распознавања, почела да баца бакље према другим навијачима.

У првим моментима је деловало да су то Звездини навијачи који су дошли да се сукобе са "гробарима". Међутим, убрзо је постало јасно да је реч о обрачуну фракција навијача Партизана и борби за превласт на трибини.

Хрватски портал наводи да су у сукобу учествовали "плаћеници" из других земаља: Грчке, Бугарске и Хрватске.

Петорица момака су кренула из Сплита аутомобилом на утакмицу. Наводи се да су наточили гориво и фотографисали се за успомену. Границу су прешли у уторак, 12. децембра.

Неки од њих су тешко повређени у обрачуну на јужној трибини. Анте Фирић има хематом на мозгу и убодну рану на леђима. Дамиру Товаровићу су констатовани нагњечење мозга и прелом вилице. Стјепану Миховиловићу је сломљен нос, док је Јаков Подруг прошао са лакшим повредама. Пета особа из "сплитске групе" није идентификована.

Већина момака из Сплита који су приведени позната је хрватској јавности. Анте Фирић звани Мрвица био је у затвору због оптужбе да је претукао хрватског угоститеља Франу Жувелу. Дамир Товаровић је био државни првак у борилачким спортовима, а Стјепан Миховиловић звани Клис је побегао из затвора у Шибенику где је служио казну због разбојништва. О Јакову Подругу се не зна ништа.

Истиче се да су Сплићани могли и горе да прођу да их жандармерија није извела с трибине. Слободна Далмација се пита колики би то новац могао да буде у питању, или друго платежно средство, да би се ушло међу најватреније присталице црно-белих.

Нарочито је интересантно то што ниједан од наведених Сплићана није део хрватске навијачке сцене и нису ни виђани у околини фудбалских стадиона.

Јуче је Министарство спољних и европских послова Хрватске саопштило да су, према добијеним информацијама, четворица хрватских држављана учествовала у тучи навијача на дербију. Међутим, нико није затражио конзуларну помоћ од хрватске амбасаде у Београду.

Истакнуто је да су хрватски органи у контакту са надлежнима у Београду и да ће, сходно овлашћењима, пружити сву потребну помоћ ради заштите хрватских држављана, уколико они то затраже.

Поводом инцидента, огласио се и председник Србије Александар Вучић, који је синоћ рекао да ће сви насилници који су учествовали у тучи бити процесуирани, без обзира на то да ли су грађани Србије или страни држављани.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво