Једномесечни притвор за Куртија и још две посланице 

За троје посланика опозиционог покрета Самоопредељење, међу којима је и оснивач тог покрета Аљбин Курти, одређен је једномесечни притвор, након што су они јутрос ухапшени по потерници суда због неодазивања на судски позив.

Курти је спектакуларно ухапшен јутрос испред зграде парламента по налогу Основног суда у Приштини, а осим њега, ухапшене су још две посланице тог покрета, Аљбуљена Хаџију и Доника Кадај Бујупи.

Куртију су лисице практично стављене на улици, а полиција је користила сузавац како би растерала присталице опозиције које су покушале да зауставе полицијски комби у којем је био Курти и како би успела да оснивача Самоопредељења безбедно одведе до кола, док је у кошкању које је у том тренутку настало повређено пет полицајаца, јавио је АП. 

Посланици Самоопредељења су спроведени у притворску јединицу Основног суда у Приштини, а потом им је одређен једномесечни притвор.

Косовска полиција саопштила је у среду да трага за послаником Куртијем на основу налога за хапшење који је издао Основни суд у Приштини, пренео је портал Каликсо.

Тај портал је објавио да су полицајци виђени испред Куртијевог стана у Приштини где га наводно нису пронашли, наведено је у прес-клипингу Унмика.

Полиција је такође претражила канцеларије Самоопредељења у косовском парламенту. 

Наведено је да је четворо посланика Самоопредељења требало да се појави пред Основним судом у Приштини у среду због бацања сузавца у парламенту у претходном сазиву косовске скупштине.

РТК је, међутим, пренео данас да посланици нису ухапшени због бацања сузавца у прошлом сазиву парламента.

Лидер Самоопредељења Висар Имери критиковао је хапшење три посланика тог покрета, оценивши га као "брутално" и наложено "на основу политичких налога".

Имери је истакао да хапшење ових посланика представља наставак свеопштег прогона Самоопредељења у последње време, преноси АП.

Косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је да му је жао због хапшења посланика опозиционог покета Самоопредељење, јавио је приштински портал Индексонлајн.

Посланици Самоопредељења су ометали рад парламента у прошлом сазиву противећи се ратификацији Споразума о демаркацији са Црном Гором, потписаног у Бриселу.

Ратификацији тог споразума се тада противила и Алијанса за будућност Косова, чији је лидер актуелни премијер Харадинај, а која је у то време била у опозицији.

Данас Харадинај, међутим, каже да је требало да се оптужени појаве пред судом јер нису учинили ништа због чега би требало да се скривају. Сви смо, како је навео, тада били опозиција.

"Истина је да се противимо споразумима који и даље представљају претњу за Косово. Мислимо да је то била побуна која је доносила добро, а такав став је имала и Алијанса", рекао је Харадинај и додао да је "то политичка, а не правна контроверза".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво