Приштина и Берлин све даљи

Бар један од тројице Немаца умешан је у напад на зграду Међународне цивилне канцеларије, тврди немачки лист "Зидојче цајтунг". Косовска влада наводно има снимак на којем се види како један од осумњичених баца експлозив на седиште ЕУ у Приштини.

Косовска полиција, како тврди лист ''Зидојче цајтунг'', има видео-запис на коме се може видети како један од ухапшених немачких агената баца експлозив у двориште Међународне цивилне канцеларије.

Снимак је, како пише лист, прослеђен и немачким властима, које су тај доказ одбациле, јер је немогуће препознати лица особе која је бацила експлозив на приштинску канцеларију Европске уније.

Лист, такође, наводи да су косовске власти, пре хапшења, "дуже време прислушкивали" наводне бомбаше, који су, својевремено, из војске те државе, Бундесвера, прешли у обавештајну службу БНД.

Немачки обавештајци одбацили су оптужбе власти у Приштини, узвраћајући да се, заправо, ради о унутрашњополитичком обрачуну струја у влади Хашима Тачија, проузорокованом договору Европске уније,  Уједињених нација и Србије о реконфигурацији УНМИК-а и размештању Еулекса, чему се косовски Албанци оштро противе.

Хапшење тројице Немаца, истовремено, изазвало је најозбиљнију кризу у односима косовских Албанаца и Немачке, што би могло имати озбиљне последице по стање на Косову, јер је Берлин, уз САД, највећи донатор развојних пројеката и главна подршка у одлуци Приштине да, средином фебруара, једнострано прогласи независност.

Тачи не жели да се меша  

Поводом компликација изазваних хапшењем тројице Немаца, председник косовске владе Хашим Тачи је рекао ''Зидојче цајтунгу'' да треба пустити правосуђе да ради свој посао и истакао да његова влада и даље жели да с Белрином негује ''најбоље односе''.

Тачи је рекао да је Берлин играо изузетну улогу ''при ослобађању Косова од српског терора'' и одбацио писање немачких булеварских листова да су ''антиевропске снаге'' у косовској влади блокирале овог викенда ослобађење тројице ухапшених агената.

Према речима Тачија, он и његови сарадници не желе да се мешају у рад судства.

Заменик портпарола немачке владе Томас Штег је јуче оштро одбацио шпекулације о умешаности Немачке у напад на канцеларију представника ЕУ Питера Фејта, наводећи да су такве тврдње "апсурдне". 

Хапшење Немаца је изазвало реаговање немачке опозиције, која је тражила да влада разјасни цео случај.

Немачко Министарство иностраних послова је, без изношења детаља, само потврдило хапшење тројице Немца на Косову, наводећи једино да је немачка амбасада у Приштини у контакту с локалним властима и ухапшенима.

У међувремену штампа најављује да ће се немачки Бундестаг позабавити овом темом, која изискује многе одговоре - ко су, заправо, ухапшени Немци, шта су тамо радили, зашто су ухапшени.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво