Потврђена оптужница за злочин у Штрпцима

Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду потврдило је оптужницу против пет бивших припадника оружаних снага Републике Српске због мучења и убиства 20 путника из воза у Штрпцима 1993. године, саопштено је из суда.

Ову оптужницу суд је у више наврата враћао на допуну истраге или исправку тужилаштву, а сада је решењем утврдио да испуњава услове за суђење.

Против овог решења окривљени и њихови браниоци могу изјавити жалбу Апелационом суду у Београду, у року од три дана од пријема решења.

Потврђена оптужница је подигнута против Гојка Лукића, Љубише Васиљевића, Душка Васиљевића, Јована Липовца и Драгане Ђекић због оправдане сумње да су, као саизвршиоци, починили ратни злочин против цивилног становништва у местима Штрпци, Прелово и Мушићи у Босни и Херцеговини 27. фебруара 1993. године.

Како је раније саопштило Тужилаштво за ратне злочине, они се терете да су под командом Милана Лукића, у саставу оружаних снага Републике Српске, припадници формације "Осветници", Вишеградске бригаде и други припадници ВРС заједно са осуђеним Небојшом Ранисављевићем, нечовечно поступали, повређивали телесни интегритет и учествовали у вршењу убистава према цивилима несрпске националности.

На железничкој станици у Штрпцима, Милан Лукић око 15.30 уз претњу оружјем, зауставио брзи воз ЈЖ број 671, који је саобраћао на релацији Београд-Бар и, пошто су се окривљени наоружани аутоматским пушкама и ручним бомбама распоредили око воза, одређени припадници јединице су ушли у воз, извршили легитимисање путника и извели 20 цивила, несрпске националности док су окривљени заједно са осталим припадницима јединице стражарили око воза.

Потом су их превезли до школе у Прелову, да би све заробљене цивиле истерали из камиона и ударајући их ногама, рукама и кундацима пушака, приморали да уђу у фискултурну салу у којој су их сви заједно тукли, наносећи им повреде по свим деловима тела.

Када су им одузели новац и друге вредне ствари, окривљени су их приморали да скину одећу и да по изузетно хладном времену, само у доњем вешу, боси и крвави, са рукама на леђима везаним жицом, изађу напоље и успут их поново тукли и наносили им повреде по свим деловима тела, да би их затим укрцали у камион којим су дошли.

У атару села Мушићи, спроводили су их по групама до спаљене куће, где су их Милан Лукић и Бобан Инђић, против кога се води поступак у БиХ, након команде "Лези доле" по групама ликвидирали упуцавањем из ватреног оружја.

Окривљени Лукић, Душко и Љубиша Васиљевић, Липовац и Ђекић су одвођењем заробљених цивила камионом из Прелова до Мушића, чувањем страже у Мушићима и спровођењем заробљених цивила од камиона до места ликвидације, дали одлучујући допринос извршењу убиства 20 заробљених цивила.

У околини језера Перућац су 2010. године пронађени и идентификовани посмртни остаци Расима Ћорића, Јусуфа Растодера, Халила Зупчевића и Илијаза Личине.

Још се трага за телима Есада Капетановића, Фехима Бакију, Шећа Софтића, Рафета Хусовића, Сенада Ђечевића, Исмета Бабачића, Томе Бузова, Адема Аломеровића, Мухедина Ханића, Сафета Прељевића, Џафера Топузовића, Фикрета Мемовића, Февзије Зековића, Нијазима Кајевића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво