После посете Швендимена страх од Специјалног суда у Приштини

Шеф Канцеларије специјалног тужиоца Специјалног суда за ратне злочине на Косову Дејвид Швендимен током прве посете Приштини и Београду није открио када ће бити подигнуте прве оптужнице, али је потврдио намеру Суда да се са тим процесом почне што пре. Од представника косовских институција добио је начелна уверавања да ће сарађивати са Судом. У Београду је најавио отварање канцеларије Суда. У Приштини ту најаву не гледају благонаклоно.

Током прве посете протокол и без обраћања јавности, коју занима када ће и ко ће први од припадника бивше ОВК бити изведен пред суд за ратне злочине на Косову. Дејвид Швендимен је најавио озбиљност и одлучност Суда. Опозиција и невладин сектор на Косову тражили су да Специјални суд буде у Приштини, а не иностранству, као и да туже и суде косовски тужиоци и судије.

Беким Бљакај из Фонда за хуманитарно право каже да уколико не буду укључене домаће институције "а неће сигурно", онда јавност на Косову може лакше да каже да то није објективан суд и да не призна пресуде.

"Једном речју, биће виђен као страно тело, основано да нападне косовско друштво", оцењује Бљакај.

Швендимен је од косовских званичника добио уверавања да ће институције сарађивати, упркос томе што ће рад Специјалног суда изазвати негодовања.

Председник косовске Владе Бранимир Стојановић каже да је очигледно да влада јако тешко контролише ситуацију и са тренутним проблемима.

"Додатно компликовање ситуације која ће се десити када крену прве оптужнице, заиста иде у прилог томе да ће то јако тешко моћи да ради", упозорава Стојановић.

Аналитичари кажу да у владајућој Демократској партији, којом руководе вође бивше ОВК, излаз пред нове изазове виде у ванредним парламентарним изборима.

Рачунају да би на изборима у пролеће могли да обезбеде довољну подршку да преузму руковођење владом, и тиме олакшају управљање процесом привођења првих осумњичених за ратне злочине.

Истовремено би имали и бољу политичку контролу на Косову.

Оно што албанску јавност на Косову забрињава јесте и најава формирања канцеларије Специјалног суда у Београду.

Аналитичар Миливоје Михајловић сматра да канцеларија треба да буде у Београду и због тога што су једину озбиљну истрагу против ОВК, и у време њених злочина 1998-99, водили српски судови.

"Њихова централа се налази у Београду и ту постоји гомила доказа који могу да допринесу да Специјални суд за злочине ОВК дође до неке правде", каже Михајловић.

Подизање првих оптужница за злочине припадника бивше ОВК било је најпре најављено за крај прошле, па крај ове, а сада се помиње средина следеће године.

У Приштини сматрају да померање тих рокова може да значи и да прве оптужнице још нису комплетиране и да истрага и даље траје.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво