Швендиман именован за главног тужиоца суда за ОВК

Амерички правник Дејвид Швендиман именован је за главног тужиоца специјалног суда за злочине ОВК на Косову, саопштио је његов портпарол Жоао Соза.

Соза je у писаној изјави достављеној агенцији Бета прецизирао да је Швендиман за главног тужиоца постављен 1. септембра, у складу са косовским законом.

Швендиман је до сада био главни тужилац у Специјалној истражној радној групи ЕУ (СИТФ) која је спроводила истраге о злочинима на Косову.

Специјални суд, чије је формирање Скупштина Косова одобрила у августу прошле године, радиће у Хагу, а његова већа чиниће међународне судије.

Швендиман је изјавио да његово постављање представља корак даље на путу да институције које су успостављене косовским законима прораде по највишим међународним стандардима.

"Специјални тужилац и Тужилаштво ће наставити да спроводе истраге које је радна група започела. Наставићемо и да се припремамо за следећу фазу нашег рада", навео је Швендиман.

Он је најавио и посету региону, речима да "с нестрпљењем очекује да се сретне са људима и медијима у региону, када буде примерено у предстојећим недељама и месецима".

Ко је Дејвид Швендиман, главни тужилац Специјалног суда

Дејвид Швендиман је био на челу Специјалног истражног тима који је формиран 2011. године, како би водио независну истрагу о оптужбама које је Дик Марти изнео у извештају Савета Европе о трговини људским органима на Косову, пише Танјуг.

Ово није прво именовање Швендимана везано за Балкан, пошто је радио као међународни тужилац у Босни и Херцеговини од 2006. до 2009. године.

Пензионисао се 2014. године, напустивши министарство правде САД након што је био ангажован као представник министарства на три Олимпијаде и задужења која је имао у Бахреину, Вијетнаму, Тајланду и Бангладешу, пише Солт лејк трибјун.

Једно време бавио се правним питањима у америчкој амбасади у Кабулу.

Медији су раније пренели да је учествовао и у истрагама о преварама и корупцији у Авганистану.

Дипломирао је права на Универзитету у Јути 1976. године. Био је и државни тужилац у америчкој држави Јута.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво