Читај ми!

Дачић: Отети српски држављани у Либији убијени у ваздушним нападима САД

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да још није потврђена информација да су српски држављани - везиста у српској амбасади у Либији Слађана Станковић и возач Јовица Степић, који су отети крајем прошле године, убијени у ваздушним нападима америчких снага против ИД, али да је та вест највероватније тачна. Додаје да су породице отетих држављана обавештене о највероватнијој погибији.

Двоје службеника амбасаде Србије у Либији, који су отети у новембру, погинули су у америчким ваздушним нападима на базе Исламске државе код либијског граду Сабрата, а чека се званична потврда либијских органа и идентификација, изјавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

"На жалост, ми смо јуче поподне добили информације да је у том нападу настрадало више страних држављана, међу којима су и двоје службеника наше амбасаде", рекао је Дачић на конференцији за новинаре.

"Информација још није званично потврђена од стране либијских органа. Очекује се идентификација, не можемо са сигурношћу да потврдимо, али смо добили фотографије које јасно указују да је та информација највероватније тачна", рекао је Дачић, наводећи да је Пентагон синоћ саопштио да су ваздушне снаге извршиле напад у Либији на циљеве који представљају претњу за САД.

Према Дачићевим речима, реч је о ваздушним нападима америчких авиона у којима је погинуло више од 40 људи (Си-Ен-Ен наводи да је погинуло 49 особа), а највећи део настрадалих су Тунишани који се налазе у Либији. Мета је био камп за који се сумња да припада Исламској држави и "ту су били смештени страни држављани".

"Од БИА смо добили информацију о тачној локацији", рекао је Дачић. 

Како је додао, Влада Србије ће тражити објашњење од либијских власти и САД-а, а Вашингтону ће бити послата нота.  

Дачић је истакао да није било бомбардовања српски држављани сигурно не би били убијени, јер интерес отмичара није сигурно био да их убију. 

Дачић каже да Министарство спољних послова и безбедносне службе Србије нису имале никакав контакт са отмичарима и да нису никад примиле било какве њихове захтеве, па ни евентуално оне финансијске природе, нити су о томе са било ким преговарали.

"Ми смо имали контакт само са либијским службама и Министарством спољних послова, као и са страним службама", нагласио је Дачић.

Каже да су се разни наводни посредници јављали породицама, али да ниједан од њихових наводних захтева, било да је реч о финансијама, оружју или свакаквим другим темама, никад није могао са либијске стране да буде потврђен.

"Тако да се о томе никад није ни могло разговарати", додао је министар Дачић на прес конференцији.

Министар је најавио током дана више детаља. 

Каже да су о погибији обавештене породице наших службеника и да је са њима разговарао и премијер Александар Вучић. Додаје да ће у наредним данима бити организован превоз њихових тела, сахрана у Србији и комеморација у министарству.

Начелник безбедности БИА Иван Тодоров рекао је да се знало где је зграда у којој су српски држављани.

"Ми смо са партнерским службама дошли до локације и групе која повезана са ИД, и у сарадњи са либијском и партнерским службама добили информацију", рекао је Тодоров.

Тодоров је навео да су српске обавештајне службе и партнерске службе имале локацију на којој се налазе и отети и група одговорна за њихову отмицу, а да су локалне власти чекале "прави тренутак за озбиљну акцију".

Либијско тужилаштво је у саопштењу потврдило да је у Триполи пренето око 40-ак тела, међу којима су и двоје српских дипломата, настрадалих у бомбардовању код Сабрате. 

Прошле године је 8. новембра у Либији на колону возила у којој је био и амбасадор Србије у Либији Оливер Потежица отворена ватра а два службеника амбасаде везиста - Слађана Станковић и возач Јовица Степић су отета.

Том приликом је рањен један либијски држављанин, а амбасадор није повређен.

Отети држављани Србије налазили су се у другом аутомобилу.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво