У највећој акцији борбе против корупције ухапшено 80 особа

Највећа акција у борби против корупције окончана је хапшењем 80 особа, наводи се у саопштењу МУП-а. Међу ухапшенима и бивши министар пољопривреде Слободан Милосављевић, бивша директорка Агенције за борбу против корупције Зорана Марковић, помоћници министара, директори јавних предузећа, бизнисмени. Ухапшени оштетили буџет за око 100 милиона евра. Полицијско задржавање одређено за осам особа.

Припадници Министарства унутрашњих послова у координираној акцији на територији целе Србије, у сарадњи са надлежним јавним тужилаштвима и пореском полицијом, ухапсили су 80 особа због постојања основа сумње да су од 2004. године починили више кривичних дела у области финансијског криминала и корупције, наводи се у саопштењу МУП-а.

На саслушању у Тужилаштву за организовани криминал су бивши министар пољопривреде Слободан Милосављевић и још седморо осумњичених.

Министар полиције Небојша Стефановић је раније данас на конференцији за новинаре у Палати "Србија" рекао да је у опсежној акцији МУП-а и надлежног Тужилаштва ухапшено 79 особа због корупције у 20 различитих случајева и додао да се за још пет особа трага.

Стефановић је навео да су поднете кривичне пријаве против још 39 лица, а највеће злоупотребе биле су у вези са малверзацијама са грађевинским земљиштем.

Према његовим речима, акције су спроведене у циљу спречавања финансијског криминала и корупције, као и злоупотреба у државним органима, а да је против ухапшених поднето и више кривичних пријава због основане сумње да су од 2004. до данас починили више кривичних дела.

Реч је о кривичним делима прања новца, злоупотреба положаја, фалсификовања исправа, фалсификовања службених исправа, навођења на оверавање неистинитог садржаја, примања мита, несавесног рада у служби и злоупотреба у процедури јавних набавки. 

"Материјална штета буџету Србије, АП Војводине, Дунав осигурању, Железари Смедерево итд. је седам милијарди и 800 милиона динара, што је више од 100 милиона евра", рекао је Стефановић и додао да је штета нанета и Граду Београду, Републичкој дирекцији за имовину и другим органима.

Министар на конференцији није говорио пуна имена ухапшених, већ само њихове иницијале. 

Међу ухапшенима је и бивши министар пољопривреде, водопривреде и шумарства С. М. (Слободан Милосављевић - прим. ред), седам помоћника министара, директори јавних предузећа, више бивших и садашњих председника општина, бизнисмени.

Такође, међу ухапшенима је и бивша директорка Агенције за борбу против корупције З. М. (Зорана Марковић - прим. ред). Како наводе београдски медији, ухапшен је и бизнисмен Жељко Жунић, власник "Беохемије".

(Овде можете прочитати комплетно саопштење МУП-а)

Ухапшена су и двојица бивших помоћника некадашњег министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Д. П. и Д. С., бивши директор Дунав осигурања М. Ј. и садашњи покрајински секретар за финансије З. Р. - бивши директор Регионалног центра Пореске управе Нови Сад, као и бивши заменик директора Републичке Дирекције за имовину М. И. и бивши секретар за урбанизам Н. К.

Према речима Стефановића, ухапшен је и бивши председник општине Младеновац, као и садашњи и бивши председници општине Ада.

Како је навео, међу ухапшенима су и бивши директор Управе за пољопривредно земљиште З. Ј., бивши директор СРЦ Пионирскк град М. Л., бивши заменик директора Азотаре М. Г., као и председник Скупштине ПП Баново брдо П. Ф. и председник УО Делта инвестмент Београд З. С. 

Према речима министра, један од најважнијих циљева владе је борба против корупције, у чему се неће стати и неће бити поштеђених.

"Јавност може да очекује да полиција настави интензивно да ради на расветљавају случајева и неће дозволити да се било ко извуче", рекао је Стефановић.

Највећи део терета поднеле су кримининалистичка полиција и београдска полиција, а са тужилаштвом се интензивно радило на расветљавању тих случајева у претходним месецима, додао је министар.

Стефановић је рекао да је реч о врло чврстим доказима, истакавши да су истраге вођене у различитим периодима, али финализација је обављена последњих годину дана.

"У последњих годину дана смо за сва дела прикупљали финалне доказе и највећи део посла је тада урађен", рекао је министар.

Стефановић је подсетио да од кад је он министар ниједна кривична пријава није одбачена. 

Слободан Милосављевић је од 2001. до 2004. године био министар за трговину, туризам и услуге. Од 15. маја 2007. године до 7. јула 2008. био је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Након престанка министарске функције именован је за директора, а у децембру 2004. године изабран је за председника Привредне коморе Србије.

Зорана Марковић била је директорка Агенције за борбу против корупције од 2009. до 2012. када ју је Одбор Агенције за борбу против корупције разрешио са ове функције незадовољан њеним радом. 

Против Жељка Жунића су Алфа банка и Војвођанска банкa поднеле кривичне пријаве Вишем тужилаштву.

Међу ухапшенима је Мила Јездимировић, бивша Дачићева саветница и директорка "Дунав осигурања" од 2009. до краја 2012. године. Она је важила за кадар СПС, а како је тада наведено оставку на место директора је поднела из личних разлога. У једном од интервјуа датих након оставке рекла је да је трпела сталне притиске да некоме додели запослење или посао на тендеру.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво