Командант САЈ-а сведочио против Шкорпиона

Командант САЈ-а, пред Већем за ратне злочине Окружног суда у Београду, потврдио улогу "Шкорпиона" у убиству 19 косовских Албанаца у Подујеву 1999. године.

Спасоје Вулевић, који је у време сукоба на Косову био командант вода Специјалне антитерористичке јединице у Подујеву,  рекао је сведочећи на суђењу четворици припадника те јединице, да није био непосредни очевидац убиства албанских цивила у дворишту породице Гаши, али да је све указивало да су то урадили припадници Шкорпиона, не наводећи њихова имена.

"Чуо сам бесомучну пуцњаву из правца дворишта једне куће. Пришао сам, а тамо су били Шкорпиони. Када сам видео шта се десило почео сам да вичем, а они су спустили главе и гледали у земљу", рекао је Вулевић.

Нагласио је да није видео ко је пуцао, али да му је "све што се догодило говорило да су Шкорпиони убили те цивиле" јер "нису били ваљано обучени и ментално спремни за борбена дејства".

Бивши командант је казао да је на самом улазу у двориште био леш жене са дететом и да је он са лекаром пружао помоћ у извлачењу рањене деце која су пребачена у Клиничко болнички центар у Приштини.

Према његовим речима, између 30 и 40 припадника јединице Шкорпиони, из резервног састава Министарства унутрашњих послова Србије дошло је у Подујево 28. марта 1999. године и враћени су истог дана у Пролом Бању.

Вулевић је рекао да не зна ко је издао наредбу да се они врате, али да претпоставља да је то био бивши начелник Ресора јавне безбедности и хашки оптуженик Властимир Рођа Ђорђевић.

Сведок Зоран Симовић, тадашњи командант београдског САЈ-а, рекао је на данашњем суђењу да не зна ко је извршио злочин у дворишту породице Гаши, али да је целу јединицу Шкорпиони вратио за Пролом Бању.

Симовић је казао да му је по доласку на лице места, Вулевић рекао да су то урадили Шкорпиони и да је након тога издао наредбу да се они врате одакле су дошли о чему је, како је додао обавестио Властимира Ђорђевића.

Оптужени за тај злочин су Жељко Ђукић, Драган Медић, Драган Боројевић и Миодраг Шолаја.

Оптужени се терете да су као припадници јединице Шкорпиони, која је дејствовала у саставу МУП-а Србије, 28. марта 1999. године пуцали у 19 особа међу којима је било жена и деце.

Петоро деце је преживело злочин, а команда МУП-а у Подујеву је одмах по сазнању о том догађају повукла припаднике јединице Шкорпиони са Косова и Метохије.

Због злочина у Подујеву, припадник те јединице Саша Цвјетан је у јуну 2005. године правоснажно осуђен на 20 година затвора. Суђење се наставља 10. новембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво