Читај ми!

Џејкобсон: Или закон о Специјалном суду, или трибунал УН

Амбасадорка САД у Приштини Трејси Џејкобсон поручила је посланицима да ће, уколико у косовској скупштини не изгласају закон о Специјалном суду, Савет безбедности Уједињених нација формирати Трибунал о Косову, што већ дуже време тражи Русија.

Трејси Џејкобсон је, за Телевизију Кохавизион, рекла да "постоје два решења - да Косово буде партнер Европској унији у формирању суда који би радио по косовским законима или да то питање пређе у УН".

Џејкобсон је рекла да, ако косовски посланици не буду усвојили амандмане и закон о Специјалном суду, то може учинити Савет безбедности УН.

"Уколико би то питање решавале Уједињене нације, то би било много више политичко питање и било би штетно за Косово. Дозволите ми да будем јасна: 'Ми смо, као САД, блокирали до сада покушаје Русије за оснивање Трибунала у оквиру СБ УН, али ако не успете у скупштини Косова да донесете закон о Специјалном суду, моја земља неће више блокирати тај процес", била је изричита Џејкобсон.

Истакла је да САД неће моћи да блокира руску дугогодишњу иницијативу по овом питању, која би, према њеним речима, била више политички опасна за Косово. Позвала је посланике у Приштини да гласају за измене и закон што пре, или ће Косово остати без подршке САД.

Џејкобсон је изразила уверење да ће се српски посланици вратити следеће недеље у институције, посебно након састанка двојице премијера у Бриселу.

Америчка амбасадорка је изразила своју забринутост за протест опозиције у суботу, позивајући демонстранте да буду опрезни због имиџа Косова.

Додала је да је током минулих протеста опозиције било грешака у раду полиције, али је истакла да онај ко први баци камен има главну одговорност.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво