Потврђена оптужница за убиство Ћурувије

Специјални суд у Београду потврдио оптужницу против четворице припадника Ресора Државне безбедности којом их терети за убиство новинара и власника "Дневног телеграфа" Славка Ћурувије 1999. године, сазнаје РТС.

Нова оптужница за убиство Славка Ћурувије подигнута је 29. децембра прошле године.

Оптужени и њихови браниоци имаће право да на решење већа Специјалног суда изјаве жалбе Апелационом суду у Београду, који ће донети коначну одлуку о оптужници.

Тек по правоснажности оптужнице, суд ће заказати суђење, односно припремно рочиште, а потом и главни претрес.

Специјални суд у Београду је 24. јула 2014. године вратио на допуну истраге оптужницу подигнуту 6. јуна.

Након допуне истраге, која је спроведена по налогу суда, тужилаштво је оптужило тадашњег начелника Ресора Државне безбедности Радомира Марковића, шефа београдског центра ДБ-а Милана Радоњића, главног обавештајног инспектора у Другој управи Ресора Ратка Ромића и припадника резервног састава тог ресора Милана Курака.

Оптужницом се окривљени терете да су "из ниских побуда" убили новинара и власника листова Дневни телеграф и Европљанин Славка Ћурувију 11. априла 1999. године, односно да су извршили кривично дело тешко убиство за које је запрећена казна од 30 до 40 година затвора.

Марковић се терети да је то дело извршио подстрекавањем, а остали су оптужени као саизвршиоци.

Радоњић и Ромић су у притвору, Марковић је у затвору у Пожаревцу на издржавању казне затвора од 40 година, а Курак је у бекству и за њим је расписана међународна потерница.

Ћурувија је убијен на Ускрс, 11. априла 1999, током НАТО бомбардовања СР Југославије.

Убиство је извршено у дворишту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетиншке службе Дневног телеграфа и приватног стана Славка Ћурувије.

Са Ћурувијом је у време убиства тада била његова невенчана супруга, историчарка Бранка Прпа, која је том приликом задобила лаке телесне повреде пошто су је нападачи онесвестили ударцем у главу.

Кључни сведок у овој истрази, након чијег исказа су оптужени ухапшени 13. јануара 2014. године, јесте некадашњи припадник ДБ-а, односно командант Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија.

Улемек је на своју иницијативу, безусловно, 8. јануара 2014. године дао исказ тужилаштву, у којем је детаљно испричао своја сазнања о тој ликвидацији.

У време убиства Ћурувије на власти у Србији је била коалиција СПС-ЈУЛ-СРС.

Радомир Марковић је ухапшен у фебруару 2001. Осуђен је на максималну затворску казну од 40 година због убиства Ивана Стамболића 25. августа 2000. године и четворице чланова СПО-а у атентату на лидера СПО-а Вука Драшковића на Ибарској магистрали, 3. октобра 1999. године.

Радоњићу и Ромићу суди се у Вишем суду у Београду и за помагање у покушају убиства Драшковића у Будви 2000. године.

Првостепено су били осуђени на осам и седам година затвора, али је та пресуда укинута и у току је поновљено суђење.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво