Одложен почетак суђења у случају "Галеника"

Почетак суђења бившем генералном директору "Галенике" Ненаду Огњеновићу и још осам окривљених због оптужби за наношење штете том предузећу за више од 900 милиона динара одложен је у Специјалном суду у Београду за 2. март.

Суђење бившем генералном директору "Галенике" Ненаду Огњеновићу и још осам окривљених одложено је "из процесних разлога" за 2. март, јер једном од оптужених Милану Владовићу, бранилац није дошао на суђење због болести, а није било услова да се поступак у односу на њега раздвоји јер нико од присустних бранилаца није хтео да се прихвати његове одбране, преноси Танјуг.

Такође, оптужени Жељко Јововић је ангажовао новог адвоката, који је предложио одлагање суђења због припреме одбране, али се није противио ни да се поступак према његовом брањенику данас раздвоји.

Иако је председник судског већа Душан Миленковић покушао да искористи све процесне могућности да судење почне данас раздвајањем поступка према окривљенима који себи нису обезбедили браниоце на време, није наишао на подршку одбране, али ни Тужилаштва које је заузело став да почетак главног претреса није добро време за раздвајање поступка према окривљенима.

Почетак суђења је у више наврата одлаган због вишемесечног штрајка адвоката, а Огњеновић је почетком септембра прошле године пуштен из притвора у којем је био због трећег кривичног поступка који се против њега води у случају "Галеника".

У овом случају, оптужница осим Огњановића терети некадашњег директора "Велефарма" Драгољуба Вучићевића, као и директора "Фарматрејда" Радослава Секулића, који је у међувремену преминуо па је поступак против њега обустављен.

Оптужени су и власник занатске радње и привредног друштва "Ливница Јеремић" Миодраг Јеремић, заменик генералног директора Галенике Горан Орлић, власник радње "Павловић" Драган Павловић, одговорна лица у привредним друштвима "Фарманари" и "Унихемком" Жељко Јововић и Љубица Прица, одговорно лице у привредном друштву "Тргошпед-транс" Милан Владовић, као и судски вештак и овлашћени проценитељ Жељко Бирманчевић.

Они се терете да су као саизвршиоци извршили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Бирманчевићу је стављено на терет кривично дело фалсификовање службене исправе, а Владовићу и кривично дело пореска утаја.

Друга истрага у случају "Галеника" покренута је у септембру 2013. године за нова кривична дела и друга лица, поред Огњеновића, који је већ био у притвору.

Та истрага је обухватила Драгана Шебрека, власника и директора предузећа "БГ Фарм" Младена Газикаловића, Милицу Мирковић, Драгану Шутић и Мирослава Јовића.

Трећа истрага је покренута крајем маја 2014. године против Огњеновића, бившег председника Управног одбора и директора СПС-а Дејана Бацковића и још седам осумњичених да су оштетили ту фирму за око 75 милиона евра и прибавили противправну имовинску корист за компанију "Велефарм" и друга повезана предузећа.

У кривичним поступцима који се односе на "Галенику" и одговорна лица из те компаније обухваћене су спорне активности, које су према сумњама Тужилаштва, узроковале штету за "Галенику" од преко 100 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво