Читај ми!

Ухапшен Драгослав Космајац

Драгослав Космајац, који је означен као највећи нарко-дилер у Србији, и још седам особа осумњичених за саучесништво ухапшени су јутрос, рекао министар унутрашњих послова Небојша Стефановић на ванредној конференцији за новинаре у Палати "Србија". Космајцу и припадницима његове групе одређено је полицијско задржавање до 48 сати.

11.05 - Космајцу и осталима одређено је задржавање до 48 сати, у ком року ће бити саслушани пред тужиоцем.

Министар Небојша Стефановић рекао је да је после више од четири месеца интензивног рада ухапшен Драгослав Космајац и још седам особа осумњичених за саучесништво. Космајац и припадници његове групе ухапшени су по налогу Више тужилаштва у Београду, које ће спровести истрагу против њих.

Министар је на конференцији за новинаре рекао да су сви они српски држављани, и да су четворица ухапшена у Сремској Митровици, а остали у Београду.

Космајац је ухапшен у Београду у својој кући, рекао је Стефановић и додао да нико од чланова породице Драгослава Космајца није ухапшен.

Истрага се водила у пет праваца, а кривична дела за која се они терете су од подстрекивања на извршење кривичних дела до пореске утаје.

Космајац се сумњичи за извршење кривичних дела пореска утаја, злоупотреба службеног положаја подстрекавањем, превара, противправно заузимање земљишта у стицању са кривичним делом фалсификовање исправе, прецизирано је у полицијском саопштењу.

У Београду су ухапшени и Д. М. (59), због кривичног дела злоупотреба службеног положаја, М.Р. (42), због кривичног дела злоупотреба службеног положаја помагањем и В. Б. (64), због кривичног дела превара.

Истога дана, у Сремској Митровици су ухапшени Б. Ш. (51) и Ж. Ш. (54), због постојања основа сумње да су извршили кривично дело фалсификовање исправе, као и Б. С. (37) и Д. Ј. (49), због кривичног дела злоупотреба службеног положаја.

Овај случај је био актуелан и пре 15 година, али захваљујући политичкој вољи у Србији сада је добио епилог, сматра Стефановић.

"Веома темељно и пажљиво смо радили да скупимо довољно доказа како би имовина била одузета", навео је Стефановић и захвалио свим државама у оквиру Интерпола као и радној групи у МУП-а, која је формирана 25. јуна.

Додао је да ће Тужилаштво одредити висину казне и истакао да очекује казну у горњим границама због тежине кривичних дела. 

Министар полиције је поручио да нема недодирљивих и оних којих се држава Србија плаши. 

Стефановић је овај случај упоредио са истрагом ФБИ и хапшењем Ал Капонеа, подсетивши да је и он "пао" на утаји пореза.

Полицијско задржавање до 48 сати

Космајцу и осталима одређено је задржавање до 48 сати, у ком року ће бити саслушани пред тужиоцем.

У истом року Космајац и остали требало би да буду саслушани и код судије за претходни поступак који ће донети одлуку о одређивању притвора.

С обзром да су адвокати већ два месеца у штрајку, Космајцу и осталима постављени су браниоци по службеној дужности, који су одлучили да раде.

У јуну, премијер Александар Вучић је Космајца означио као највећег нарко-дилера у земљи, наводећи да у самој полицији постоје отпори да се он ухапси. Месец дана касније, ухапшен је у Котору, па пуштен на слободу, јер за њим није била расписана потерница.

Радна група МУП-а Србије која ради на случају Драгослава Космајца, формирана је пре четири месеца. У Белој књизи МУП-а Србије из 2001. наведено је да је Космајац један од најзначајнијих трговаца опојним дрогама.

И даље се проверава његова имовина у иностранству, као и имовина особа које су с њим повезане. Медији су у неколико наврата писали о Космајцу, крајем прошле године, после полицијске акције "Гром 1", када је, наводно, претресена његова кућа на Звездари. 

Београдски медији писали су да је Драгољуб Космајац, према подацима МУП-а, повезан са међународним кријумчарима наркотика и у Јужној Америци, одакле, наводно, организује транспорте великих количина кокаина за Европу, а одавно има и уходани канал за кријумчарење кокаина из Турске, Бугарске и Македоније, преко Црне Горе и Србије, за земље Западне Европе.

Својевремено је био један од главних сарадника убијеног вође земунског криминалног клана Душана Спасојевића, а у добрим односима био је и с Дарком Шарићем. У Београду, како се тврди, има разгранат посао, од грађевине до дечјих вртића.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво