Читај ми!

Афера "Галеника", приведен и Бацковић

Приведено је осам особа због сумње да су учествовали у малверзацијама са продајом лекова и оштетили "Галенику" за око 75 милиона евра, сазнаје РТС. Њима је одређено задржавање до 48 сати и они су спроведени на саслушање у Тужилаштво за организовани криминал које ће бити настављено и сутра.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је да ће саслушања приведених бити настављена и сутра. 

Приведени су бивши председник Управног одбора "Галенике" и бивши директор СПС-а Дејан Бацковић, бивши генерални директор "Галенике" Ненад Огњеновић и помоћник генералног директора за економске послове у "Галеници" Драган Шебрек.

Приведени су и бивши генерални директор и председник Управног одбора "Велефарма" Драгољуб Вучићевић, директор Дирекције развоја и стратешког маркетинга "Велефарма" Раде Лазаревић, директор и овлашћени заступник "Велефарма" Момир Вуковић, као и руководилац управљања финансијским средствима и директор рачуноводства у Привредном друштву "Велефарм", Љубица Капор и Татјана Вучетић.

За директором Дирекције финансијских послова "Велефара" Мирославом Миловановићем полиција интезивно трага.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић објаснио је да се приведени терете да су омогућили "Велефарму" да добије кредит у висини од 2,246 милиона евра, који "Велефарм" није могао да врати већ је то "Галеника" у целости преузела на себе.

"Ово је трећа покренута акција у вези са Галеником. Након привођења ових лица можемо да кажемо да је укупна штета која је обухваћена у све три акције већа од 120 милиона евра", рекао је министар.

Стефановић је додао и да је "Галеника" упутила "Велефарму" већу количину лекова за коју је "Велефарм" као средство плаћања дао менице, иако се знало у тренутку извршења посла да ће та веледрогерија ићи у ликвидацију и стечај и да менице неће бити наплаћене никада.

Министар полиције је на конференцији за медије поручио грађанима да могу очекивати даљи рад на случају "Галеника" и као и утврђивање чињеничног стања, појединачну одговорност и токове новца, односно где је тај новац завршио.

"Истрага ће ићи до краја и видећемо где је отишао новац, јер починиоци кривичног дела не треба само да одговарају него и да се нађе где је новац који је украден", рекао је Стефановић на конференцији за медије.

Стефановић је подсетио да је ово још једна од истрага у оквиру 24 спорне приватизације и подвукао да је у тим случајевима до сада приведено 135 особа и да су за све потврђене оптужнице, што показује и потврђује, како је навео, добар и квалитетан рад полиције.

Министар полиције је истакао да ће бити истражен сваки траг и нагласио да "не смемо дозволити да људи буду намагарчени и да неко одговара, а да се новац склони негде са стране". "Трудићемо се да се новац отет од државе врати дражави", додао је Стефановић.

Припадници Управе криминалистичке полиције акцију су извели у сарадњи са Пореском полицијом.

Како је РТС раније јавио, полиција и тужилаштво су нашли да је Дејан Бацковић одговоран за злоупотребу службеног положаја тако што је наредио директору "Галенике" Ненаду Огњановићу да потпише уговоре са "Велефармом" о испоруци робе.

Током 2009. године склопљена су три уговора вредна готово две милијарде и 200 милиона динара, иако је "Велефарм" у том тренутку дуговао "Галеници" две милијарде и 474 милиона динара.

Следеће године "Галеника" је наставила испоруку лекова "Велефарму" иако је дуг порастао на 5,8 милијарди динара.

Тужиоци и полицајци сумњају да челници "Галенике" нису предузели неопходне мере како би наплатили дуг од "Велефарма", већ су им одобравали и попусте.

Основано се сумња да је земунска фабрика оштећена и на основу уговора који је дозвољавао банкама да узимају новац са рачуна "Галенике" када нису могле да наплате менице "Велефарма".

На "Галенику" је пало и враћање кредита који је "Велефарм" узео 2010. године.

Током истраге дошло се до сазнања да је Дејан Бацковић наредио тадашњем директору Огњановићу да "Галеника" постане "Велефармов" солидарни дужник за узимање кредита од 2,2 милиона евра.

Пристали су на то иако је "Велефарм" у то време дуговао готово шест милијарди динара за испоручену робу. На крају је земунска фабрика вратила тај кредит са каматом.

Крајем јануара је потврђена оптужница против бившег директора "Галенике" Ненада Огњановића и још девет особа оптужених да су оштетили фабрику за више од 900 милиона динара.

У септембру прошле године ухапшено је пет особа због сумње да су оштетили "Галенику" за више од 34 милиона евра.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво