Лаушевића чека слобода

Трећи општински суд у Београду повукао црвену потерницу за Жарком Лаушевићем, што значи да познати глумац у Србију може да дође без страха да ће бити ухапшен, пишу "Вечерње новости". Портпарол Tужилашта Томо Зорић потврдио РТС-у да је Суд усвојио предлог тужиоца да Лаушевићу одложи извршење казне.

Црвену потерницу за глумцем Жарком Лаушевићем, која је расписана у јануару 2002. године, Трећи општински суд у Београду је повукао. То практично значи да познати глумац у Србију може да дође без страха да ће бити ухапшен.

Портпарол Републичког тужилашта Томо Зорић јутрос је потврдио РТС-у да је Трећи општински суд усвојио предлог тужиоца да Лаушевићу одложи извршење казне.

О повлачењу потернице суд је обавестио и Министарство правде Србије.

Сва потребна документација истог тренутка биће прослеђена МУП-у Србије у чијој надлежности је и расписивање, односно повлачење међународних потерница. Кад документација буде стигла нашем бироу Интерпола, они ће о томе обавестити колеге у седишту ове међународне полицијске организације у француском граду Лиону, пишу "Вечерње новости".

Генерални секретаријат Интерпола ће по налогу нашег суда истог тренутка о повлачењу потернице обевестити све чланице ове полицијске организације. Црвена потерница биће уклоњена и из базе података ове полицијске оганизације, која ће по томе и поступати. Од тог тренутка Лаушевићу је омогућено слободно кретање по целом свету.

Одлука суда уследила је пошто је Слободан Радовановић, в.д. републичког јавног тужиоца, крајем прошлог месеца Врховном суду Србије поднео захтев за заштиту законитости.

У свом захтеву, Радовановић је истакао да је Врховни суд Црне Горе на незаконит начин Лаушевићу изрекао већу казну. Између осталог се наводи и да се ВСС Црне Горе упустио у оцену доказа, што може да чини само у случају да отвори главни претес, а што није учињено.

Српски тужилац је овај захтев упутио пошто је претходно прихватио иницијативу за његово подношење од Лаушевићевог браниоца, адвоката Слободана Пајовића из Ужица. Уз захтев, Радовановић је поднео и захтев за одлагање извршења санкција. Како нам је речено у суду, кад се поднесе један такав захтев аутоматски се повлачи и потерница.

"Све ово је логична последица подношења захтева, сада је све на правосуђу, и неки посебан коментар немам", изјавио је за "Новости" адвокат Пајовић од кога је потекла иницијатива за заштиту законитости у случају Жарка Лаушевића.

Лаушевић је 30. јула 1993. у кафићу "Епл" у Подгорици убио Драгора Пејовића и Радована Вучинића, а ранио Андрију Кажића. Веће Вишег суда у Подгорици осудило га је на четири године затвора, због прекорачења нужне одбране.

Из затвора "Спуж" изашао је крајем октобра 1999. године, пошто је у њему провео седам месеци више од изречене казне.

Исте године отпутовао је у САД, да би 2001. године ВСС Црне Горе преиначио одлуку нижег суда и изрекао казну од 13 година затвора. Образложење је било да је познати глумац прекорачио нужну одбрану.

Овакав став, према мишљењу Радовановића, може да се утврди само извођењем нових доказа пред судом, што црногорски суд није учинио.

Поред тога, сматра се да је повређено и Лаушевићево право кад је црногорски суд одбио да разматра иницијативу за заштиту законитости, коју су његови браниоци поднели Савезном тужилаштву СРЈ.

У случају да Врховни суд Србије оцени да је дошло до повреде законитости, може донети одлуку о евентуалном новом суђењу, које би се, пошто Лаушевић има пријављено место боравка у Београду, водило пред београдским окружним судом.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво