Наставља се суђење Репаку за злочине против Срба

Норвешки суд саопштио је да ће се наставити судски процес против босанског муслимана Мирсада Репака кога норвешко тужилаштво терети за ратне злочине против српских цивила почињене 1992. године и на тај начин је одбацио захтев одбране да процес буде обустављен.

Одбрана је сматрала да би овај случај, први за суђења за ратне злочине на територији Норвешке, требало да буде одбачен као противуставан јер су оптужбе засноване на законском решењу које није било на снази у тренутку када су злочини почињени на просторима бивше Југославије, пренела је агенција Ројтерс.

Међутим, Окружни суд у Ослу навео је да злочини, за које се Репак терети, подлежу кажњавању како по старом тако и по новом закону и да су законске одредбе које се односе на кажњавање таквих злодела сличне, те да је неоправдано позивање на примену (само) нових параграфа о ратним злочинима.

Репак (42), који се 1993. године доселио и добио норвешко држављанство, терети се да је као припадник Хрватских одбрамбених снага (ХОС) починио злочине против човечности, ратне злочине, силовања, затварања и мучења од маја до октобра 1992. године над 18 заробљених српских цивила - мушкараца и жена у Столцу и логору Дретељ у јужној Босни и Херцеговини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво