Читај ми!

Срушио се војни авион код Чачка

Војни авион типа "орао" срушио се између Мрчајеваца и Слатине, код Чачка. Пилот мајор Иван Пантић се катапултирао и без видљивих повреда је пребачен на ВМА. Нема веће материјалне штете. Истрага је у току.

16.00 - Пилот авиона налази се на ВМА и његово здравствено стање је стабилно, без видљивих повреда, саопштило је Министарство одбране.

У околини села Мрчајевци око 12.30 часова, приликом пробног лета-техничке пробе ваздухоплова, срушио се авион Војске Србије типа Ј-22 "орао", а пилот се катапултирао и добро се осећа, саопштило је Министарство одбране.

Пилот мајор Иван Пантић, из 98. ваздухопловне бригаде у Краљеву, добро се осећа и у стабилном стању превезен је на Војно медицинску академију ради даљег испитивања.

"Мајор Иван Пантић налази се на ВМА и његово здравствено стање је стабилно, свестан је, комуникативан, без видљивих повреда и субјективно се добро осећа", саопштило је Министарство одбране и истакло да ће пилот бити задржан ради даљих дијагностичких процедура.

Авион је пао на ливаду између села Мрчајевци и Слатина не оштетивши објекте, а место пада обезбеђују Војска Србије и припадници МУП-а.

Авион је пао на 25 метара од прве куће, а приликом пада мање су оштећени само црепови и стакла на прозорима неколико кућа у близини, јавио је дописник РТС-а. Повређених није било. 

Начелник Одељења за ванредне ситуације Моравичког округа Драгиша Броћић рекао је да су на лице места упућене екипе ватрогасаца и хитне помоћи.

"Ватрогасне специјалне јединице су у 12.57 стигле на подручје између Мрчајеваца и Слатине, где су затекли олупину војног авиона", рекао је Брочић за РТС.

Како каже, од мештана су добили информацију да се непосредно пре пада авиона пилот катапултирао и пао неких 100 метара од места на којем се срушио авион.

Мештанин Слободан Рајичић, у чију њиву је Пантић пао, каже да је мајор најпре птао да ли је "некога убио".

"Мештани су одмах кренули ка пилоту. Затекли смо га како лежи и пуши. Рекао је да га мало боле леђа, ребро, али да је добро. Прво нас је питао где је и да ли је некога убио. Када смо му рекли да нема повређених и већих последица затражио је мобилни телефон да се јави жени да је жив и здрав", рекао је новинарима Рајичић.

Додао је да су мештани у шоку. "Оштећени су им кровови, а на појединим кућама попуцала су стакла. Кажу да су чули снажну детонацију након чега су видели да се авион обрушава под углом од 90 степени", рекао је Рајичић.

Место пада авиона обишао је и градоначелник Чачка Војислав Илић који је обећао помоћ мештанима у санацији оштећених кућа. 

У складу са прописима, командант 98. ваздухопловне бригаде Војске Србије из Краљева формирао је комисију која ће испитати узроке пада авиона и она је одмах почела са радом.

Ово је трећи авион Војске Србије тог типа који је изгубљен у удесима у протеклих пет година. У све три ситуације пилоти су успели да искоче из авиона и тако се спасу.

Прво је 21. маја 2008. године у близини зрењанинског села Баранда пао "орао" евиденцијског броја 25114, којим је управљао пилот мајор Томас Јаник, из 98. авијацијске бригаде из Краљева.

Пилот мајор Слободан Јоцић искочио је из авиона "орла" 25156, 3. јуна 2010. године, због немогућности да извуче стајни трап и слети на писту аеродрома Лађевци код Краљева.

Јоцић је искочио изнад Книћког језера, како би избегао евентуалну штету и жртве на земљи.

Авион "орао" пројектован је у Ваздухопловно-техничком институту у Жаркову, а у наоружање је почео да улази 1983. године. Произведено је више од 110 комада јуришне, школске и извиђачке варијанте.

Овај авион је у ратовима од 1991. до 1999. године био окосница ловачко-бомбардерске авијације СР Југославије и Републике Српске.

Преостали "орлови" данас лете у саставу 241. ловачко-бомбардерске ескадриле из Краљева и у саставу Сектора за летна испитивања у Батајници.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво