Читај ми!

Капетан Драган без статуса заробљеника

Влада Аустралије одбила захтев Драгана Васиљковића за добијање статуса ратног заробљеника, што би могло да спречи његову екстрадицију Хрватској.

Аустралијска влада одбила је захтев Драгана Васиљковића, познатијег као Капетан Драган, за добијање статуса ратног заробљеника, што би му омогућило специјалну заштиту и евентуално спречило екстрадицију Хрватској, пише аустралијска штампа, а преноси портал индекс.хр.

Капетан Драган покушава да избегне извршење одлуке аустралијског суда о изручењу Хрватској, која га тражи због оптужби за ратне злочине.

Васиљковић је у притвору од 2009. године, а тврди да је ратни заробљеник и да је хрватски захтев за екстрадицију политички мотивисан.

У име аустралијске владе, пред федералним судом говорио је адвокат Стивен Лојд, који је рекао да Васиљковићу није могуће дати статус ратног заробљеника после окончања рата.

Лојд је такође рекао да је аустралијска влада консултовала Хрватску тражећи да одговори на Васиљковићеве наводе да је захтев за екстрадицију политички мотивисан и да је та тврдња одбачена.

Према оптужници коју је подигао суд у Шибенику у Хрватској, Васиљковић је одговоран за мучење ратних заробљеника, издавање наредби за убиства и због напада на село Глина приликом којег је убијено и рањено много цивила.

Капетан Драган негира све наведене оптужбе и покушава да оспори одлуку о екстрадицији, пише портал.

Иначе, Васиљковићеви адвокати жалили су се због захтева да буде изручен Хрватској, истакавши да ће се у жалби усредсредити на прекомерну дужину тог судског поступка.

Бивши аустралијски министар унутрашњих послова Џејсон Клер одобрио је његово изручење у децембру прошле године након вишегодишњег правног натезања и Васиљковићевих покушаја да оспори хрватски захтев за изручење, поднет 2005. године.

Васиљковић, који је рођен у Београду и има аустралијско држављанство, налази се у затвору од 2006. године, осим раздобља које је провео на слободи 2009. и почетком 2010. године, након којег је на основу одлуке Врховног суда поново ухапшен, а смештен је у затвор Парклеа у Новом Јужном Велсу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво