Промењено судско веће у случају Караџић

Председник Хашког трибунала Фаусто Покар промениo је судско веће у случају Радована Караџића, па ће му, уместо Алфонса Орија, судити Јамајчанин Патрик Робинсон, рекла је портпарол Трибунала Нерма Јелачић, која тврди да та промена није у вези са захтевом Караџића за изузеће Орија као претпретресног судије.

Покар је одлучио да Караџићев случај додели судском већу III, уместо судском већу I, како је било одређено, што практично значи да за његов процес неће бити задужен судија Ори и да би Караџић 29. августа требало да се појавити пред једним од судија судског већа III.

Новим судским већем председаваће Патрик Робинсон са Јамајке, који се налазио и на челу већа које је водило суђење бившем југословенском председнику Слободану Милошевићу. Осим Робинсона, чланови тог већа су још сталне судије Ијан Бономи из Велике Битаније и Француз Жан-Клод Антонети.

Покар је навео да је једини разлог што је случај Караџић био додељен судском већу I био тај што је тужилаштво својевремено наговештавало да планира да споји случај Караџић са случајем Момчила Перишића, који је већ био у склопу судског већа I.

Пошто је Тужилаштво недавно саопштило да више не планира да споји ова два случаја, председник Трибунала је, у складу с правилником, одлучио да предмет Караџића пребаци на судско веће III.

"То није ништа необично. Врло често се такве одлуке доносе у односу на оптерећеност различитих судских већа, тако да је и ова одлука донесена са тим у складу", рекла је Јелачићева и нагласила да то нема везе са Караџићевим захтевом за изузеће судије Орија.

"То су две различите ствари. Одлука по захтеву Караџића још није донесена, тај захтев ће бити третиран у засебној одлуци Трибунала", рекла је представница Трибунала и додала да у Покаровој одлуци судија није именован, али да се "са сигурношћу може рећи да ће то бити један од судија судског већа III".

Јелачићева је рекла и да одлука ступа на снагу одмах, што, како је објаснила, значи да ће се Караџић 29. августа појавити пред једним од судија судског већа III.

Бивши председник Републике Српске је 15. августа затражио изузеће Орија због "сукоба интереса" и сумње да ће он непристрасно поступати у процесу.

Караџић ће сведочити Крајишнику у Хагу

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић ће сасвим сигурно сведочити у процесу који се води против бившег председника Народне скупштине РС Момчила Крајишника у Хагу, изјавио је Караџићев адвокат Светозар Вујачић.

Он је за бањалучку "Алтернативну телевизију" рекао да ће Караџић прихватити да сведочи Крајишнику и да ће говорити истину.

"Они су били сарадници у стварању РС и истина коју ће Радован Караџић изнети апсолутно ће ићи у корист тврдњама Момчила Крајишника у судском поступку, који се против њега води у Хагу", рекао је Вујачић.

Он је навео да одбрана још није разматрала ко би могао да сведочи у процесу Караџић, али не искључује могућност да један од сведока буде Крајишник.

Вујачић каже да још није познато по каквој оптужници ће бити вођен процес против Караџића.

"Најављена измењена оптужница Караџићу није достављена, нити имамо било какве информације када ће то уследити", рекао је Вујачић.

Повезане вести:
Караџић тражи изузеће судије Орија

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво