Читај ми!

Сведок: Маркале нису инсцениране

Некадашњи високи официр УПРОФОР-а, који се на суђењу Ратку Младићу појавио као заштићени сведок РМ-055, рекао да Маркале нису инсцениране и да је утврђено да је граната која је убила и ранила десетине цивила, долетела из правца положаја Војске Републике Српске.

На крају сведочења на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, заштићени сведок оптужбе РМ-055 потврдио је да је истрага Унпрофора у лето 1995. године утврдила да је граната, која је испред сарајевске пијаце Маркале убила и ранила десетине цивила, долетела из правца положаја Војске Републике Српске.

Генерал Младић (69), тадашњи командант ВРС, оптужен је, између осталог, за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада од 1992 до 1995. године.

У експлозији испред Маркала 28. августа 1995. убијене су 43 особе, а рањено је 75 грађана.

Сведок, високи француски официр који је тада службовао у Унпрофору и затекао се на лицу места десетак минута после експлозије, изјавио је и да "нема сазнања" да је догађај могао бити "инсцениран" подметањем тела страдалих на другим локацијама, што је јуче сугерисала Младићева одбрана.

Одговарајући на питања Младићевог браниоца Бранка Лукића, РМ-055 потврдио је да Унпрофор 1995. није спречавао уношење у Сарајево војне опреме кроз тунел испод аеродрома у Бутмиру, иако му је то био задатак.

"Због величине тунела, кроз њега се није могло допремати тешко оружје и сматрали смо да се оним што је прошло кроз тунел стварала нека врста равнотеже" медју зараћеним снагама, рекао је сведок.

РМ-055 потврдио је и да је у лето 1995. знао да Армија БиХ користи Унпрофоров коридор преко Игмана за војне транспорте, прецизирајући да је тај пут "дању користио Унпрофор, а ноћу АБиХ". Нагласио је, медјутим, да је ВРС претходно затворила све "плаве путеве" за снабдевање Сарајева, противно споразуму под покровитељством УН.

Тужиоци ће новог сведока на суђењу Младићу пред судије извести сутра.

Генерал Младић оптужен је и за геноцид у Сребреници и још седам босанских општина; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво