Читај ми!

Бериша и Тачи против Карле дел Понте

Албанија и Косово траже истрагу против Карле дел Понте због подизања оптужнице против Рамуша Харадинаја без довољно доказа.

Владе Албаније и Косова најавиле су да ће тражити независну истрагу против бивше главне тужитељке Хашког трибунала Карле дел Понте, због њене, како се наводи, "тенденциозне и илегалне улоге" у суђењу које је пред Трибуналом вођено против бившег лидера ОВК Рамуша Харадинаја.

Влада Албаније саопштила је да је "шокирана" недавном изјавом тужиоца Трибунала да је Дел Понтеова подигла оптужницу против Харадинаја без довољно доказа.

Из кабинета албанског премијера Саљија Берише саопштено је да ће Тирана тражити од међународних институција да покрену независну истрагу против Дел Понтеове.

Косовска влада наводи да су косовске институције увек веровале и уско сарађивале са Хашким трибуналом, али да је Дел Понтеова злоупотребљавала ту спремност.

"Сада је признала да оптужница против Харадинаја није била подржана доказима који су могли да доведу до његове осуде", наводи се у саопштењу косовске владе.

Косовска влада сматра да је Дел Понтева у тој мери прекорачила и злоупотребила овлашћења и привилегије,  да је дозволила подизање неоснованих, тенденциозних и противзаконитих оптужница, чиме је довела до хапшења и омаловажавања многих значајних и цењених политичких фигура на Косову и штетила имиџу Косова.

"Захтевамо од надлежних међународних званичника да започну истрагу против Карле дел Понте за злоупотребу овлашћења као главног тужиоца у случају Харадинај, Љимај и других током 2003. године и у вези са њеним научно-фантастичним фабриковањем у вези са оптужбама Дика Мартија и других", навела је косовска влада.

Најаве из Тиране и са Косова уследиле су само неколико дана након што је Харадинаја Апелационо веће Трибунала ослободило оптужби да је починио ратне злочине током рата на Косову, 1998. и 1999. године.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво