Читај ми!

Милиони изгубљени на препродаји пшенице

Истражни органи проверавају неправилности при препродаји пшенице када је панчевачка Азотара, како се сумња, оштећена за 18 милиона евра.

Незаконита продаја вештачког ђубрива није једина злоупотреба која се догодила претходних година у панчевачкој Азотари. Први потпредседник Владе Александар Вучић каже да истражни органи проверавају неправилности при препродаји пшенице, сумња се да је Азотара у том послу оштећена за 18 милиона евра.

Иако јој је основна делатност производња вештачких ђубрива и азотних једињења, Азотара се 2010. године бавила и препродајом пшенице.

Потписи председника Управног одбора Радосава Вујачића, приведеног због малверзација са вештачким ђубривом, како РТС сазнаје, појављују се и на документима у вези са препродајом пшенице, на којој су зарадиле фирме "Инвеј" Предрага Ранковића Пецонија и "Ју поинт" Зорана Дракулића. "Викторија логистик" сувласника Милије Бабовића ослободила се пшенице на лагеру и, самим тим, зарадила.

Почетком 2010, Азотара је од Дирекције за робне резерве позајмила 50 хиљада тона пшенице по цени од 12 динара по килограму. Са додатним трошковима, то је готово 145 милиона динара. Три недеље касније, Азотара пшеницу јефтиније продаје фирми "Инвеј", за 11 динара по килограму, да би је та фирма, касније, продала два динара скупље.

"Инвеј" је зарадио, а Азотара додатно оштећена за готово 560 милиона динара, јер је пшеницу, коју је морала да врати Робним резервама, потом плаћала чак и двоструко скупље.

Два месеца касније, Радосав Вујачић потписује још један спорни уговор којим је Азотара, од фирме "Викторија логистик", позајмила 75 хиљада тона пшенице по цени од 12 динара за килограм. Као јемац уговора појављује се "Србијагас", који "Викторији" даје десет бланко потписаних и оверених меница, а Агробанка гаранцију од 900 милиона динара.

Истог дана, председник УО Азотаре позајмљену пшеницу продаје "Ју поинту" по цени од 8,66 динара по килограму. Само у разлици цене, Азотара губи 160 милиона динара. Зашто је Азотара пшеницу куповала скупље, а продавала јефтиније, за РТС говори власник "Поинт групе" Зоран Дракулић.

"На знам шта је била позадина, да ли је њима тај новац требао да би обезбедили репроматеријал за производњу ђубрива, па су цену вероватно 'пеглали' преко ђубрива", каже Дракулић.  

Дракулић претпоставља да се Азотара није осигурала како би, оног тренутка када буде враћала пшеницу, могла да је врати по ценама од 12 или 10 динара, или колика им је већ била калкулација.

И 75.000 тона позајмљене пшенице, Азотара је вратила фирми "Викторија логистик", али је и у том случају робу плаћала по вишим ценама. Губитак на том послу – више од 990 милиона динара. Укупно – преко 18 милиона евра.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво