Читај ми!

Сведок: ВРС није гранатирале Маркале

На суђењу Радовану Караџићу бивши официр војске Републике Српске Славко Генга негирао је да је ВРС фебруара 1992. изазвала експлозију на сарајевској пијаци Маркале у којој су погинуле десетине грађана.

Одбрана Радована Караџића од оптужби за терорисање становништва Сарајева током рата у БиХ, настављена је данас пред Трибуналом у Хагу исказом бившег официра Војске Републике Српске Славка Генга.

Генго је негирао да је Војска РС фебруара 1992. изазвала експлозију на сарајевској пијаци Маркале у којој су погинуле десетине грађана.

Пензионисани потпуковник Генго, тада командант једног од батаљона ВРС на обронцима око Сарајева, изјавио је да је Унпрофор дан после експлозије дошао на минобацачке положаје његове јединице и утврдио да из тог оруђа није отварана ватра.

Тиме је потврдио исказ који је о тој инспекцији Унпрофора прошле недеље пред судијама дао тадашњи безбедносни официр његовог батаљона Милорад Џида који је пратио официре међународних снага.

По оптужници против Караџића, граната која је убила 66, а ранила 140 грађана, на Маркале је била испаљена са положаја ВРС.

"Одговорно тврдим да ВРС није испалила гранату на пијацу Маркале",  рекао је Генго, сугеришући да су експлозију на Маркалама изазвале муслиманске снаге.

Генго је, као и претходни сведоци Караџићеве одбране, изјавио да се ВРС око Сарајева искључиво бранила; да артиљеријом није гађала цивилне објекте које су злоупотребљавале муслиманске снаге и да није имала намеру да терорише цивиле.

Тужилац: Није било инспекције Унпрофора

Током унакрсног испитивања, тужилац Фиргал Гејнор сугерисао је да инспекције Унпрофора никада није било јер није поменута ни у једном од више докумената међународних снага и саме ВРС које је предочио сведоку.

Остајући при исказу да су официри Унпрофора, праћени представницима Сарајевско-романијског корпуса и Главног штаба ВРС, прегледали његове минобацаче, Генго, међутим, није могао да наведе њихова имена зато што их, како је рекао, није ни видео, за разлику од мајора Џиде који их је пратио.

Сведок Генго потврдио је, одговарајући на питања тужиоца, да је својим минобацачима узвраћао на ватру коју је на његове положаје из Сарајева отварала Армија БиХ.

Генго је рекао да је знао да минобацачка граната "покрива 50 квадратних метара", те да је велика вероватноћа да ће бити погођени и цивили.

На питање тужиоца о томе које је мере притом предузимао да спречи врло вероватно страдање цивила у граду, сведок је одговорио да је те мере требало да предузме муслиманска страна када је пуцала из насељених подручја.

Процес Караџићу, оптуженом и за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и узимање за "плавих шлемова" УН, 1992-95, наставља се сутра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво