Читај ми!

Сведочење о пољима смрти ОВК

Бивши припадник ОВК спреман да, као заштићени сведок, говори о трговини људским органима на Косову и на северу Албаније, изјавио за АФП тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић. У понедељак у 21 час на РТС-у биће емитована специјална емисија о овом случају.

Тужилац за ратне злочине Републике Србије Владимир Вукчевић изјавио је да Тужилаштво има заштићеног сведока о илегалној трговини органима ратних заробљеника на Косову, крајем деведесетих година, која је спроведена на северу Албаније.

У изјави за агенцију АФП, Вукчевић је рекао да је сведок испричао детаље о медицинској процедури вађења органа Срба, који су отети током сукоба на Косову 1998. и 1999. године.

Сведок је бивши је припадник ОВК и налази се под строгим мерама обезбеђења српске полиције.

"Он описује вађење срца српског затвореника у месту у близини Кукеша (северна Албанија) крајем деведесетих", рекао је тужилац.

"Срце је потом продато на црном тржишту и сведок описује процедуру и детаље", рекао је Вукчевић и додао да је сведок говорио и о транспорту органа до аеродрома Ринас код Тиране, у којем је лично учествовао.

Вукчевић је рекао да је Тужилаштво за ратне злочине истраживало и проверавало изјаве сведока већ више од годину дана. "Сматрамо да су информације које је дао сведок проверене", рекао је Вукчевић.

Тужилац за ратне злочине је рекао да ће исказ новог сведока помоћи шефу истражног тима Еулекса Џону Клинту Вилијамсону у истрази која је у току.

Тужилаштво сматра да је најмање 300 ратних затвореника, Срба, било пребачено са Косова у Албанију до краја конфликта.

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић за РТС каже да су искази сведока веома помогли да се у истрази о трговини органима склопи јасна слика.

"Он је био јако прецизан, оно што говоримо сада је пола одсто онога што је он рекао и мислим да је јако важно за даљу истрагу свих релевантних међународних институција и тужилаштва која раде на овим предметима, да једноставно дођемо до истине о томе шта се дешавало тих несрећних деведесетих година", рекао је Векарић.

Неколико тужилаштава учествује у овом процесу, укључујући и првог човека истражног тима Европске уније Клинта Вилијамсона. Међутим, нема детаља о исказу који у српском тужилаштву описују као "шокантан".

"Наша сазнања су веома јасна, ми смо доказали да се тако нешто дешавало у то време, а знамо да је то била карика која недостаје и у извештајима међународних субјеката", рекао је Бруно Векарић.

То је случај који није повезан ни са једном операцијом у Жутој кући, сазнаје РТС.

Иначе, прве тврдње о трговини људским органима изнела је у јавност бивша тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте у књизи "Лов: Ја и ратни злочинци" (април 2008. године).

У књизи Дел Понтеова пише да је 1999. године сазнала од новинара да је око 300 Срба и других неалбанаца било отето и транспортовано у Албанију где су им вађени органи, а као место злочина означила је жуто окречену кућу у насељу Бурел.

Српско Тужилаштво за ратне злочине, али и међународна организација за заштиту људских права Хјуман рајтс воч затражили су потом од Албаније да покрене истрагу о наводима о трговини органима отетих Срба.

Наредне, 2009. године члану Парламентарне скупштине Савета Европе Дику Мартију поверена је истрага о трговини људским органима у Албанији и на Косову током 1999. године, а српско Тужилаштво за ратне злочине идентификовало је десет могућих егзекутора и неке од жртава.

Према Мартијевом извештају, који је представљен Савету Европе 12. децембра 2010. године, један од организатора отимања људи и трговине људским органима били су и Хашим Тачи и тзв. Дреничка група ОВК.

Крајем августа 2011. године амерички дипломата Џон Клинт Вилијамсон именован је за главног тужиоца специјалног истражног тима Еулекса о трговини органима.

Српско тужилаштво за ратне злочине је пре десет дана објавило да располаже новим доказима о трговини људским органима на Космету и у Албанији, као и да су случајеви "Жута кућа" и "Медикус" повезани.

За вађење органа у клиници "Медикус" тренутно одговара седам особа, међу којима су лекари и други учесници нелегалне трговине органима.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво