Читај ми!

Пресуда Харадинају у новембру

У Хашком трибуналу завршено је поновљено суђење Рамушу Харадинају и његовим сарадницима Идризу Баљају и Љаху Брахимају за злочине на Косову 1998. године, а пресуду би судско веће требало да донесе у новембру.

Поновљено суђење Рамушу Харадинају и саоптуженима за злочине на западу Косова 1998. године завршено је пред Трибуналом у Хагу, а изрицање пресуде оквирно је најављено за новембар.

На крају завршне речи ослобађање су затражиле и одбране другооптуженог Идриза Баљаја и трећеоптуженог Љаха Брахимаја. Бранилац првооптуженог Харадинаја захтев за ослобађање поднео је прекјуче.

Тужиоци су у завршној речи у понедељак предложили да сви оптужени буду кажњени са "најмање 20 година затвора".  Представница Трибунала Нерма Јелачић изјавила је да се изрицање пресуде Харадинају, Баљају и Брахимају планира за новембар.

Харадинај, Баљај и Брахимај су у шест тачака оптужени за убиства, окрутно поступање и нехумане поступке, као кршење закона и обичаја ратовања. Они се терете злостављање, мучење заробљеника у Јабланици и за убиство најмање осморице од којих су двојица били Срби, а остали Роми и Албанци.

Првооптужени Харадинај у то време је био регионални заповедник ОВК; Баљај је предводио специјалну јединицу те паравојске, а Брахимај је командовао логором у Јабланици.

Поновљено суђење Харадинају и саоптуженима почело је августа 2011. године, а последњи сведок оптужбе саслушан је априла ове године у потпуној тајности. Тужиоци су сматрали кључним тог заштићеног сведока, под псеудонимом ПW-80, заједно са Шефћетом Кабашијем. Њихово одбијање да сведоче на првом суђењу Харадинају 2007. године, било је основни разлог за понављање процеса.

Кабаши је поново одбио да сведочи на почетку новог суђења августа прошле године. И Кабаши и ПW-80 бивши су припадници ОВК који су у време обухваћено оптужницом били у логору Јабланица.

Током поновљеног суђења, тужиоци су пред судије извели 12 сведока,  а још 44 изјаве сведока су у спис увели у писаном облику.

Ниједан од оптужених није изводио доказе одбране, пошто, по речима Харадинајевог браниоца, нису имали од чега да се бране, уверени да тужиоци нису доказали њихову кривицу.  На крају првог суђења по много широј оптужници, Харадинај и Баљај су 2008. године ослобођени кривице, а Брахимај осуђен на шест година затвора.

Прихвативши жалбу Тужилаштва на првостепену пресуду, Апелационо веће Трибунала наложило је, крајем јула 2010, да суђење буде поновљено по шест од 37 тачака првобитне оптужнице, ограничених на злочине у Јабланици.

Застрашивање сведока

Харадинај је ухапшен у Приштини 20. јула прошле године и пребачен у притвор Трибунала, где је и сада. Другооптужени Баљај је у Схевенинген пребачен из затвора на Косову где је издржавао казну на коју је осуђен пред тамошњим судом.

Делимично понављање суђења, Жалбено веће Трибунала наложило је зато што у првом процесу нису била саслушана два кључна сведока,  ПW-80 и Шефћет Кабаши. Они су одбили да сведоче зато што су били "узнемиравани" и "застрашени".

На застрашивање и узнемиравање сведока на Косову, указало је и расправно веће у првостепеној пресуди у којој је назначено да јесу почињени злочини над неалбанцима и Албанцима које је ОВК сматрала нелојалним, али није доказана кривица Харадинаја и Баљаја.

Харадинај се, уочи првог процеса, у пролеће 2005. био добровољно предао Трибуналу, одмах пошто је поднео оставку на дужност премијера Косова, на коју је био изабран као лидер Алијансе за будућност Косова. Јуна те године, Трибунал га је пустио на привремену слободу и омогућио му да "у ограниченој мери" јавно наступа као политичар.

Прво суђење Харадинају и саоптуженима је почело 5. марта 2007. године  а првостепена пресуда изречена је 3. априла 2008. године. Тужиоци су пред судско веће током процеса извели 81 сведока, а двојица су одбила да сведоче упркос обавезујућем налогу суда. Оптужени се ни тада нису бранили.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво