Читај ми!

Завршна реч Харадинајеве одбране

Рамуш Харадинај није био учесник удруженог злочиначког подухвата, тврди се у завршној речи одбране бившег команданта ОВК. Харадинај се противио злостављању затвореника у логору у Јабланици, истиче његов адвокат.

Одбрана Рамуша Харадинаја на суђењу за злочине на Косову 1998. године успротивила се тврдњи Тужилаштва Хашког трибунала да је бивши командант Ослободилачке војске Косова са Лахимом Брахимајом и Идризом Баљајом био учесник удруженог злочиначког подухвата.

"Харадинај се очито противио злостављању људи који су били у логору Јабланици", рекао је представник одбране Бен Емерсон износећи завршну реч.

Према његовим речима, ОВК "ниједног тренутка нису вођене расправе о оснивању логора за мучење људи, па ни у Јабланици", селу поред Дечана.

Емерсон је предочио суду исказ сведока који је побегао из тог логора, а кога је оптужени Брахимај поново нашао, "ставио у гепек аутомобила и одвезао у Глођане".

"Чим је Харадинај стигао на сцену, поступање је постало другачије, он није знао зашто су га довели, а кад је сазнао да га је Брахимај довео због некакве пушке која је отета ОВК, Харадинај је био љут", навео је Емерсон.

Како је рекао Емерсон тај исказ не подржава тврдњу да је злостављање било део удруженог злочиначког подухвата, јер је Харадинај сматрао да то шкоди њиховој "ствари".

Емерсон је додао да је Харадинај и у другим случајевима цивилизовано и учтиво поступао, негирајући тврдње тужиоца да је био склон насилничком понашању.

Према његовим речима, у свим догађајима који су релевантни за поновљено суђење за злочине у Јабланици тужилаштво није успело да докаже теорију о удруженом злочиначком подухвату.

"Ако узмемо у обзир аљкаво срочену тврдњу да је Харадинај био омиљени заповедник ОВК, онда он јесте крив", прокоментарисао је Емерсон тврдњу тужилаштва да је Харадинај уживао "божански статус".

Адвокат: ОВК почивала на добровољности

Харадинајев адвокат је оспорио и тврдњу тужилаштва да је ОВК била војска са одговарајућом вертикално организованом хијерархијом.

"ОВК није била класична војна снага, почивала је на начелу добровољности, организована од села до села", навео је Емерсон.

Харадинај, Баљај и Брахимај су у шест тачака оптужени за убиства, окрутно поступање и нехумане поступке, кршење закона и обичаја ратовања 1998. године на Косову.

Они се терете за злостављање, мучење и убиство најмање осам притворених у Јабланици, од којих су двојица били Срби, а остали Роми и Албанци.

Тужилаштво је током изношења завршне речи јуче затражило казну од најмање 20 година затвора за Харадинаја, као и за саоптужене у предмету, наводећи да суд процени казну за Брахимаја, који је у првом суђењу 2008. осуђен на шест година.

Представник тужилаштва Пол Роџерс рекао је на крају процеса да је доказано да су оптужени били део удруженог злочиначког подухвата, чији је циљ било "брутално елиминисање свих противника ОВК, претпостављених колаборациониста и шпијуна, злостављањем, мучењем и убиствима" у Јабланици.

У првостепеном поступку, Харадинај и Баљај су ослобођени одговорности.

Жалбено веће је одлучило да врати поступак на делимично поновљено суђење за злочине почињене у Јабланици, сматрајући да је процес окончан пре него што су саслушани сви сведоци тужилаштва.

Тужилаштво је било, такође, става да је неопходно понављање поступка јер је током процеса било знатних тешкоћа у прибављању исказа сведока пошто су многи од њих навели страх као разлог за непојављивање пред судом.

Тиме је суђење Харадинају и саоптуженима постао први поновљени процес у историји Трибунала.

Сутра ће одбрана Баљаја наставити са изношењем завршне речи, што ће исто учинити и одбрана трећеоптуженог Брахимаја, јединог осуђеног на затворску казну у првом поступку.

По завршетку извођења завршне речи, предвиђено је да у року од два месеца судско веће донесе коначну пресуду у предмету против Харадинаја и његових сабораца Брахимаја и Баљаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво