Читај ми!

Ухапшени због преваре

Због основане сумње да су од 2007. до 2011. године извршили превару и противправно стекли добит од 15.000.000 швајцарских франака припадници Службе за борбу против организованог криминала ухапсили 10 лица.

Припадници Службе за борбу против организованог криминала, у координацији са Тужилаштвом за организовани криминал, ухапсили су десет лица због основане сумње да су од 2007. до 2011. године извршили превару и у том периоду противправно стекли добит од 15.000.000 швајцарских франака, изјавио је министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

Дачић је Танјугу рекао да се та организована криминална група удружила почетком 2007. године.

Слободе су лишени организатор групе Милош Љујић, Снежана Митровић, Ференц Бриндза , Роберта Кишкарољ, Саша Јањић, Милош Дивац и Милан Крповић.

Поред њих, ухапшени су и одговорна лица привредног друштва "БЦ Консалтинг" Никица Колунџија и Александар Војводић, као и власник Агенције за вештачење "Бизет" Божидар Карличић.

Дачић је истакао да су ухапшени, по унапред припремљеном плану, а па налогу Љујића, пословну документацију више привредних друштава и оф шор фирми, чији су власници, оснивачи и одговорна лица били, или су то постали по налогу Љујића, употребили приликом подношења захтева "Хипо Алпе Адриа банци АД Београд", за одобравање дугорочних наменских кредита.

Та привредна друштва и оф шор фирме су "Алстар д.о.о"., "Беомонтаж", "Кулина", "Криваја", "Бачка", "Лафлавекс", "Професионал Макс", "Трим Мајмар", "Асас трејдинг корпорејшн ЛЛЦ", "АФЦ Сервисиз ЛЛЦ", "Паналпиа Бевриџ Холдинг АГ", "БГ Рент ЛЛЦ".

Захтев је имао назнаку да су средства намењена куповини акција предузећа из приватизације "Медифарм" и "Техносервис", уз подношење нетачних и вишеструко увећаних извештаја о процени вредности објеката у власништву привредног друштва - повезаног правног лица, које се јавља као заложни дужник.

Након одобравања кредита и куповине акција предметних предузећа из приватизације, осумњичени су без знања банке извршили пренос акција на привредна друштва којима осумњичени такодје управљају, измештајући притом целокупну имовину, потраживања и запослене раднике из привредних друштава којима је одобрен кредит, на повезана правна лица.

На тај начин су обезвредили имовину предузећа која су од "Хипо Алпе Адриа банке" повукла кредите, прецизира Дачић.

"Потом су престали са сервисирањем кредита над којима се отвара стечајни поступак, док банка због стварне вредности заложне имовине није у могућности да наплати своје потраживање њеном евентуалном продајом, чиме су, на штету банке противправно присвојили износ од преко 15.000.000 швајцарских франака", објаснио је Дачић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво