Читај ми!

САД: Пронаћи убице браће Битићи

Стејт департмент затражио од власти Србије да се приведу правди одговорни за убиство америчких држављана браће Битићи. Ово питање ће остати у врху приоритета у билатералним односима са Србијом, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Поводом ослобађајуће пресуде у Београду у поновном суђењу за убиство браће Битићи 1999. године, Стејт департмент затражио је од власти Србије да се приведу правди одговорни за убиство тих америчких држављана.

"Очекујемо да српске власти без одлагања приведу правди све појединце са свих нивоа који су одговорни за њихову смрт. Ово ће остати у врху приоритета у нашим билатералним односима са Србијом", наводи се у саопштењу портпаролке Викторије Нуланд, објављеном на сајту Стејт департмента.

Одељење Вишег суда у Београду за ратне злочине поново је јуче ослободило оптужбе Сретена Поповића и Милоша Стојановића за помагање у убиству браће Битићи у Петровом Селу 1999. године.

"САД остају дубоко забринуте што до данас нико није осуђен за убиство америчких држављана Агрона, Илија и Мехмета Битићија. Док су покушавали да спасу животе чланова ромске породице с Косова, браћу Битићи су српске власти привеле без одговарајућег процеса и они су погубљени", наводи се у саопштењу.

Стејт департмент указује да јучерашња ослобађајућа пресуда Поповићу и Стојановићу "подвлачи значај привођења правди" убица браће Битићи.

"Они који су издали наређење, надзирали убијање и наредили потоње заташкавање треба да буду ухапшени и процесуирани", пише у саопштењу.

Браћа Битићи убијена су метком у потиљак, а њихови посмртни остаци су 2001. године нађени у масовној гробници у Петровом Селу, поред базе Специјалне антитерористичке јединице МУП-а Србије.

Апелациони суд у Београду укинуо је у новембру 2010. првостепену пресуду некадашњег Већа за ратне злочине Окружног суда у Београду по којој су Поповић и Стојановић ослобођени оптужби и наложио поновно суђење.

Према оптужници, Стојановић је по наређењу Поповића, ухапсио браћу Битићи после изласка из затвора у Прокупљу, где су издржали казну због илегалног уласка у тадашњу СРЈ из Албаније.

Потом их је спровео до Наставног центра МУП-а Србије у Петровом Селу, где их је затворио, а сутрадан, 9. јула 1999. године увече предао припадницима МУП-а Србије који су их убили.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво