Читај ми!

Случај Битићи: Полицајци поново ослобођени

Српски полицијаци Сретен Поповић и Милош Стојановић поново ослобођени оптужбе да су помогли непосредним извршиоцима у ликвидацији браће Битићи 1999. године у Петровом селу. Тужилаштво најавило тужбу.

Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду поново је двојицу српских полицијаца Сретена Поповића и Милоша Стојановића ослободило оптужби да су помогли непосредним извршиоцима у ликвидацији браће Битићи 1999. године у Петровом селу.

Они су и првом пресудом, коју је укинуо Апелациони суд, били ослобођени оптужбе да су починили ратни злочин против ратних заробљеника Илија, Агрона и Мехмета Битићија, америчких држављана албанске националности.

Тужилаштво за ратне злочине поново има право да уложи жалбу на данашњу пресуду, а Апелациони суд има обавезу да правоснажно одлучи у том предмету, јер више, по закону, нема право да укине првостепену одлуку.

Бранилац оптужених, адвокат Божо Прелевић, изјавио је да је задовољан ослобађајућом пресудом, али да због тог не треба ликовати, јер и даље тај злочин није расветљен.

Прелевић је напоменуо да су суд и тужилаштво учинили све да се утврди кривица оптужених, као и да се поводом тог злочина води још једна истрага против шест лица.

Сретен Поповић и Милош Стојановић, који су данас други пут ослобођени оптужби за убиство тројице браће Битићи, новинарима су кратко рекли да је "правда задовољена", али да ће они бити задовољни тек када буду ухваћени извршиоци злочина.

Према наводима оптужнице, Поповић звани Поп из Ниша у току 1999. године као командир Извиђачко-диверзантског вода Оперативно потерних група које су формацијски припадале 124. интервентној бригади ПЈП наредио је 8. јула 1999. године Стојановићу да ухапси браћу Битићи, после издржане казне због илегалног уласка у СР Југославију из Албаније.

Битићи су дошли на Косово с намером да се боре у ОВК. Док су напуштали затвор у Прокупљу Стојановић их је, по наређењу Поповића, ухапсио и спровео до Наставног центра МУП-а Србије у Петровом селу где их је затворио. Сутрадан, 9. јула, у касним вечерњим сатима, предао их је припадницима МУП-а Србије.

Утврђено је да су браћа Битићи убијени метком у потиљак, а њихови посмртни остаци пронађени су 2001. године у масовној гробници у Петровом селу.

Прво суђење у предмету "Браћа Битићи" почело је 13. новембра 2006. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво