Продужен притвор Дамиру Сирети

Веће за ратне злочине Врховног суда Србије продужило је притвор за три месеца Дамиру Сирети, окривљеном за ратни злочин на Овчари, саопштио је Врховни суд.

У саопштењу се наводи да је против Сирете у току истражни поступак због сумње да је извршио ратни злочин против ратних заробљеника.

"У образложењу одлуке се наводи да је притвор продужен јер истрага против Сирете није завршена, нису пронађени и саслушани сведоци, а постоји и опасност од бекства окривљеног који се налазио у бекству и према којем је била расписана међународна потерница", наводи се у саопштењу.

Сирети је притвор одређен решењем истражног судије Већа за ратне злочине Окружног суда у Београду.

Норвешка је почетком јануара одлучила да Србији изручи Дамира Сирету (43).

Сирета је окривљен за ратни злочин на пољопривредном добру Овчара код Вуковара 1991. године.

Тужилаштво за ратне злочине је у јануару, поводом одлуке Норвешке да изручи Сирету Србији, навело да је на суђењу оптуженима за убиство заробљеника на Овчари, Веће за ратне злочине "дошло до доказа да је Сирета, као припадник Територијалне одбране Вуковара, одговоран за убиства у хангару и над јамом".

Сирета је ухапшен у Норвешкој на основу црвене Интерполове потернице, а његово изручење захтевала је и Хрватска у којој је у одсуству осуђен на 12 година затвора за убиство почињено у Вуковару 1991. године.

Окружни суд у Ослу је, међутим, одбацио захтев Хрватске за изручење, наводећи да не испуњава неопходне стандарде.

На судској расправи по жалби на одлуку о изручењу 2007. године, Сирета је негирао да је у време злочина био у Вуковару, наводећи да је раније напустио тај град у потрази за својом женом.

За убиство око 200 хрватских заробљеника на Овчари, које се трећи пут води пред Већем за ратне злочине у Београду, оптужено је 17 некадашњих припадника Територијалне одбране Вуковара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво