Читај ми!

Трагедија у Новом Саду

Шест особа, три девојке и три младића, страдали су у великом пожару који је избио око два сата после поноћи у новосадској дискотеци "Контраст". Узрок пожара највероватније неисправне електричне инсталације испод бине. Власнику дискотеке и двојици закупаца одређено полицијско задржавање.

19.36 - Новосађани од 19 часова пале свеће на Тргу слободе и на тај начин, како кажу, изражавају жаљење за настрадалим младим особама. 

14.55 - Увиђај завршен у 12.30 сати. Узрок пожара су највероватније неисправне електричне инсталације испод бине. Те инсталације су изоловане, тако да ће стручна експертиза утврдити да ли су оне заиста и узрок пожара, рекла је дежурни истражни судија Ана Стаменић.

14.47 - У Новом Саду од сутра тродневна жалост, одлучено на ванредној седници Градског већа.

14.30 - Ухапшени су власник дискотеке и двојица закупаца и одређено им је полицијско задржавање до 48 сати. 

13.50 - Портпаролка Основног суда у Новом Саду саопштила је да су идентификовани настрадали Марина Аничић (1987), Тамара Миладиновић (1987), Милена Далмација (1986), Зоран Игњатовић (1984), Марко Павловић (1983) и Ренато Вуковић (1991).

11.55 - Идентификовано је свих шест жртава пожара, али њихова имена неће бити објављена, пре него што породице буду обавештене.  

10.01 - Четири жртве пожара су идентификоване, али имена неће бити саопштена, док породице не буду обавештене. 

09.07 - Дежурни истражни судија Ана Стаменић каже да је око 50 особа на испитивању због изазивања опште опасности, а међу њима је и власник дискотеке "Контраст". Код две жртве пронађене су личне карте, али се испитује да ли су заиста њихове, јавља извештач РТС-а.

07.22 - Пожар је највероватније настао на бини, рекао министар Ивица Дачић, који је на месту несреће.

07.05 - Страдали у пожару у дискотеци "Контраст" највероватније су се угушили од дима, каже начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић.

06.45 - У Ургентни центар Клиничког центра Војводине примљене две женске особе, В.И (1983) и Н.Д. (1986), обе из Новог Сада. Н.Д. пребачена на Институт у Сремску Каменицу, на одељење пулмологије, док је В.И. задобила лакше телесне повреде, јавља РТВ.

Шесторо младих, три девојке и три младића, страдали су у пожару који је око два сата после поноћи избио у дискотеци "Контраст" у Новом Саду. Заменик начелника Полицијске управе Нови Сад Стеван Крстић рекао је да су настрадали у пожару били заглављени у тоалету у тој дискотеци.

У тренутку избијања пожара у дискотеци "Контраст" било је око 350 особа. Ватрогасне екипе добиле су дојаву о пожару у 02.20 сати и ватра је ефикасном интервенцијом угашена. 

У Ургентни центар Клиничког центра Војводине примљене су две женске особе. Једна је задржана у Институту у Сремској Каменици, док је друга девојка са лакшим повредама пуштена на кућно лечење.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић рекао је да су се три младића и три девојке који су страдали највероватније угушили од дима.

Претпоставља се да су се, у тренуцима панике, закључали у тоалету у нади да ће их то заштитити од ватре.  

Према његовим речима, пожар је највероватније избио на бини дискотеке и веома брзо се проширио.

Неко од гостију дискотеке покушао је да угаси пожар на бини, али се противпожарни апарат није активирао. Дискотека иначе има два нивоа, а према речима очевидаца, неке девојке су, у покушају да се спасу, скакале са другог нивоа.

"Дим је био толико јак да не знам да ли сам 30 секунди била свесна, постојала је паника, убрзано дисање. Била сам са момком и пријатељем и они су ми помогли да изађем", рекла повређена девојка.

Начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да је дојава о пожару каснила најмање 15 минута до 30 минута.

"Ватрогасци спасиоци су стигли за четири минута по позиву, али је било касно, деца су већ била мртва", рекао је Марић, гостујући у Дневнику РТС-а. 

Према његовим речима истрага ће утврдити зашто нико од надлежних и запослених није позвао ватрогасце одмах по избијању пожара.

"Кад смо ушли видели смо да је већ више од пола дискотеке у пламену, велико задимљење, велика јара и тешко је било почети гашење. Пламен је већ био ухватио и кров", рекао је један ватрогасац.

Надлежни кажу да су узрок пожара највероватније неисправне инсталације.

Због сумње да су починили тешко кривично дело против опште сигурности, полицијско задржавање до 48 сати одређено је власнику дискотеке и двојици закупаца.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да ће, како би се избегла ситуација која је довеле до пожара, по налогу министра Ивице Дачића, сутра почети ванредна инспекцијска контрола свих локала у Србији.

Марић је као посебан проблем означио то што је у дискотеци било поревише људи и указао да је инспекција надзор над дискотеком "Контраст" обавила у више наврата, као и да је својевремено издата и прекршајна казна због неиспуњења заштите од пожара.

Директор полиције МУП-а Србије Милорад Вељовић је рано јутрос на лицу места рекао да су, према првим информацијама, неисправне инсталације проузроковале пожар.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да податак о томе да није било више повређених, осим две особе према првим информацијама, говори да је шест погинулих особа настрадало не од ватре, већ од дима изузетно велике концентрације.

Очевици трагедије кажу да су се људи успаничили у тренутку када је почела да се шири ватрена стихија.

"Био је заиста хаос, и вриштње и плакање, када су изашли из дискотеке почели су да плачу и да се грле. Људи су паничили, на степеницама између спратова сви су се гурали", рекла је девојка која је била очевидац трагедије.

Она је прво приметила комешање, а затим и осетила мирис дима.

"Нисам видела шта се десило, али један мој друг ми је рекао да је једна девојка, го-го играчица, бацила неки ватромет на бину. Ја то нисам видела", рекла је девојка која је успела да се спасе из запаљене дискотеке.

Иначе, ово није први пут да је ова дискотека, која постоји од 1971. године, горела. Први пожар био је 1992. године, а узроци пожара никада нису утврђени.

После тога, објекат је променио намену и ту се налазио салон намештаја, да би опет средином деведесетих година, ту прво почела са радом фолкотека, а затим и дискотека.

На дискотеку је 2007. године бачена бомба, а исте године у дискотеци су се сукобиле две групе навијача.