Сведок: ВРС није гранатирале Маркале

На суђењу Радовану Караџићу бивши официр војске Републике Српске Славко Генга негирао је да је ВРС фебруара 1992. изазвала експлозију на сарајевској пијаци Маркале у којој су погинуле десетине грађана.

Одбрана Радована Караџића од оптужби за терорисање становништва Сарајева током рата у БиХ, настављена је данас пред Трибуналом у Хагу исказом бившег официра Војске Републике Српске Славка Генга.

Генго је негирао да је Војска РС фебруара 1992. изазвала експлозију на сарајевској пијаци Маркале у којој су погинуле десетине грађана.

Пензионисани потпуковник Генго, тада командант једног од батаљона ВРС на обронцима око Сарајева, изјавио је да је Унпрофор дан после експлозије дошао на минобацачке положаје његове јединице и утврдио да из тог оруђа није отварана ватра.

Тиме је потврдио исказ који је о тој инспекцији Унпрофора прошле недеље пред судијама дао тадашњи безбедносни официр његовог батаљона Милорад Џида који је пратио официре међународних снага.

По оптужници против Караџића, граната која је убила 66, а ранила 140 грађана, на Маркале је била испаљена са положаја ВРС.

"Одговорно тврдим да ВРС није испалила гранату на пијацу Маркале",  рекао је Генго, сугеришући да су експлозију на Маркалама изазвале муслиманске снаге.

Генго је, као и претходни сведоци Караџићеве одбране, изјавио да се ВРС око Сарајева искључиво бранила; да артиљеријом није гађала цивилне објекте које су злоупотребљавале муслиманске снаге и да није имала намеру да терорише цивиле.

Тужилац: Није било инспекције Унпрофора

Током унакрсног испитивања, тужилац Фиргал Гејнор сугерисао је да инспекције Унпрофора никада није било јер није поменута ни у једном од више докумената међународних снага и саме ВРС које је предочио сведоку.

Остајући при исказу да су официри Унпрофора, праћени представницима Сарајевско-романијског корпуса и Главног штаба ВРС, прегледали његове минобацаче, Генго, међутим, није могао да наведе њихова имена зато што их, како је рекао, није ни видео, за разлику од мајора Џиде који их је пратио.

Сведок Генго потврдио је, одговарајући на питања тужиоца, да је својим минобацачима узвраћао на ватру коју је на његове положаје из Сарајева отварала Армија БиХ.

Генго је рекао да је знао да минобацачка граната "покрива 50 квадратних метара", те да је велика вероватноћа да ће бити погођени и цивили.

На питање тужиоца о томе које је мере притом предузимао да спречи врло вероватно страдање цивила у граду, сведок је одговорио да је те мере требало да предузме муслиманска страна када је пуцала из насељених подручја.

Процес Караџићу, оптуженом и за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и узимање за "плавих шлемова" УН, 1992-95, наставља се сутра.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 06. нов 2012, 20:34) - anonymous [нерегистровани]

Zasto

Zasto su bombardovali 4 godine ako nisu hteli da neko strada.Na Sarajevo je baceno bombi vise nego na Berlin u Drugom Svetskom Ratu, nema smisla negirati. Sve se zna.

(уторак, 06. нов 2012, 19:12) - anonymous [нерегистровани]

1111

sve ce to pred Gospoda a onda...