Читај ми!

"Пегаз" полетео

Беспилотна летелица "пегаз 011", коју је развио Војно-технички институт у Београду, први лет је имала прошлог месеца. У Институту очекују да ће летелица због ниже цене успети да се пробије на међународно тржиште.

Војно-технички институт у Београду обележава 63 године постојања. За то време развили су више од хиљаду 300 средстава наоружања и војне опреме.

Веома су значајни авион "ласта" за основну обуку пилота, посебно интересантан иностраним купцима, самоходна хаубица "нора" и противоклопни ракетни систем "бумбар".

Међу новијима је беспилотна летелица "пегаз 011", која је први лет имала прошлог месеца. "Пегаз" је у категорији летелица које се производе и у развијенијим државама, па се уз нижу цену очекује и излазак на међународно тржиште.

"Може остати у ваздуху до 12 сати и може имати домет до 100 километара. Значи, с места одакле полеће оде 100 километара, заврши мисију, сними неки терен, у реалном времену шаље слику и врати се на место полетања", објашњава пуковник Зоран Рајић, директор Војно-техничког института.

Осим у војне сврхе "пегаз" може да се користи за надгледање саобраћајница, подручја захваћених елементарним непогодама, за надзор над граничним прелазима, али и у полицијским акцијама.

Осим пројеката за потребе Војске Србије, у Институту раде и за друге потребе домаћег тржишта, али и за иностране купце, и да воде рачуна да пројектују наоружање и опрему које може да произведе домаћа индустрија.

"На тај начин, на бази комерцијалних уговора, остварујемо приходе које користимо за школовање наших младих стручњака у свету и земљи и користимо за улагање у пројекте и опрему", каже Зоран Рајић.

Истраживачи чине 80 одсто кадрова у Институту. "За разлику од већине мојих колега, имао сам ту срећу и задовољство да се запослим у Институту, да могу да се бавим својом струком, да се стручно усавршавам и да напредујем", каже Горан Оцокољић, начелник Одељења аеротунела.

У Институту се тренутно ради на 35 различитих пројеката и 17 истраживачких задатака.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво