Читај ми!

Лажна вест о Нобеловој награди

Поједини медији су Добрицу Ћосића данас прогласили добитником овогодишње Нобелове награде за књижевност. „Кривац“ за забуну је вешто направљен графички клон стране званичног сајта Нобелове награде.

Свега сат времена уочи обелодањивања имена овогодишњег добитника Нобелове награде за књижевност, поједини медији у Србији објавили су да је лауреат српски писац Добрица Ћосић. 

Забуну је изазвао сајт, на којем је постављена вест о томе да је Ћосић добитник награде, уз цитат из његовог романа „Деобе" и детаље биографије.

Вест је, изгледа, за Србију била исувише добра – за неке стране медије довољно интригантна –да би проверавали шта стварно пише на официјелном сајту Нобелове награде (www.nobelprize.org).

Лажна страна, односно сајт графички клон официјелног сајта, регистрована је јуче у Стокхолму, а њен креатор потрудио се да је комплетно излинкује на прави сајт и тиме изазвао забуну код посетилаца који нису проверавали зашто та страна није доступна са официјелне презентације.

На лажном сајту је, поред вести, наведено и „образложење", слично оном које објављује Шведска академија.

„Нобелова награда за књижевност за 2011. годину додељена је српском писцу Добрици Ћосићу, последњем дисиденту 20. века, сведоку ере пропадања и пророку свитања новог доба", наводи се на лажном сајту.

Данас поподне огласили су се администратори сајта који је који себе називају "веб активистима", објашњавајући да су дезинформацију поставили као гест неслагања са политичким ангажманом Добрице Ћосића. Информацију су поставили на енглеском и српском језику.

Непозната група људи, такође је, око поднева слала на електронске адресе медија лажно саопштења са потписом Српске академије наука и уметности.

САНУ је у саопштењу оштро протестовала због злоупотребе имена ове институције и најавила да ће цео случај бити предат МУП-у и Јавном тужилаштву, као и специјалном одељењу за високо-технолошки криминал. 

Никада до сада није се десило да у медије „процури" информација о добитницима Нобелових награда и, уочи званичног објављивања Шведске академије, медији су могли само да разматрају који од кандидата има највеће шансе. 

Тачно у 13 часова по средњоевропском времену, Шведска академија саопштила је да је добитник награде шведски песник Томас Транстремер.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво