Дан државности Србије

Низом манифестација, широм земље обележени Дан државности и Дан Војске Србије. Председник Србије Борис Тадић доделио медаље за храброст "Милош Обилић". Изасланик председника Тадића, министар одбране Драган Шутановац положио венац на гроб Незнаног јунака на Авали.

Широм Србије, низом манифестација обележени су Дан државности и Дан Војске Србије. Председник Србије Борис Тадић поводом Дана државности доделио је медаље за храброст "Милош Обилић" припадницима Министарства унутрашњих послова и Војске Србије и грађанима, који су се истакли храбрим и племенитим поступцима.

Тадић је, приликом уручења одликовања, истакао да су несебичност и солидарност вредности које се морају неговати и да појединци који су истичу тим особинама дају суштински допринос државности Србије.

"Морамо да упутимо поруку свима у Србији да несебичност, солидарност и лична храброст јесу високо поштоване вредности, да сви те вредности морају да поштују, а изнад свих - институције Србије", рекао је Тадић.

Данашњи празник је, како је рекао Тадић, прилика да се освежи сећање на све оне који су уградили свој живот и идеале у државност Републике Србије.

"Уверен сам да поред институција и административних показатеља и појединци јесу они који суштински и вредносно доприносе успостављању српске државности, а без тих вредности институције и границе немају смисао", рекао је Тадић.

У склопу обележавања Дана државности и Дана Војске изасланик председника Републике Бориса Тадића, министар одбране Драган Шутановац, положио је венац на гроб Незнаног јунака на Авали и уписао се у спомен књигу.

"Слава свим знаним и незнаним јунацима који су дали своје животе за одбрану највеће вредности - слободе, за просперитетну, демократску и слободну Србију. Живела Србија", уписао је у спомен књигу министар одбране.

У име Војске Србије венац су положили начелник Генералштаба генерал Милоје Милетић, командант Ваздухопловства и ПВО бригадни генерал Ранко Живак и командант Копнене војске генерал потпуковник Љубиша Диковић.

Премијер Мирко Цветковић положиo je венац на саркофаг вожда Карађорђа у цркви светог Ђорђа на Опленцу и одаo пошту јунацима Првог српског устанка и вођи Првог српског устанка Ђорђу Петровићу Карађорђу.

Цветковић је поручио да је енергија и снага коју су устаници испољили у борби против ропства, Србији потребна и данас, "али не зато да бисмо ратовали, већ да бисмо стварали бољу државу, да бисмо ушли у реформе, направили модерну европску Србију".

Поводом 207. годишњице Првог српског устанка владика шумадијски Јован служио је литургију у цркви Вазнесења Господњег у Орашцу. У Марићевића јарузи, одакле су устаници кренули у борбу против турског освајача одржан је помен, а на спомен-обележје српским јунацима положени су венци.

Укази о постављењима и унапређењима

Поводом Дана државности Републике Србије и Дана Војске Србије, председник Борис Тадић донео је указе о постављењима и о редовним и ванредним унапређењима.

Указом о редовном унапређењу генерал-потпуковник Милоје Милетић унапређен је у чин генерала. Генерал-мајор Миодраг Јевтић постављен је за ректора Универзитета одбране, а бригадни генерал Милан Бјелица за заменика начелника Генералштаба Војске Србије.

Бригадни генерал Горан Радовановић постављен је за заменика команданта Команде за обуку, а пуковник Миломир Тодоровић за команданта Гарде Војске Србије. Пуковник Дејан Јанковић постављен је за начелника Управе војне полиције, а пуковник Душко Жарковић за начелника штаба у Команди Ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Пуковник Желимир Глишовић постављен је за команданта Треће бригаде Копнене војске, пуковник Предраг Бандић за команданта 204. авијацијске базе Ваздухопловства и противваздухопловне одбране, док је пуковник Маријан Новаковић постављен за начелника Војномедицинске академије.

Указима председника Тадића у чин генерал-потпуковника унапређени генерал-мајори Петар Радојчић и Александар Живковић, а у чин бригадног генерала пуковници Славољуб Јанићијевић и Горан Зековић.

Указима председника Тадића о ванредним унапређењима у чин генерал-мајора унапређени су бригадни генерали Милан Бјелица, Митар Ковач и Видоје Живковић, а у чин бригадног генерала пуковници Бојан Зрнић и Чедомир Бранковић.

Сећање на устанике

У Србији се 15. фебруар слави као сећање на 1804. годину, када је у Орашцу почела борба за ослобођење од Турака, као и на 1835. годину, када је Скупштина у Крагујевцу прогласила први Устав Србије, такозвани Сретењски устав.

Сретењски устав је један од првих демократских устава у Европи, чији је творац Димитрије Давидовић, учени Србин из Аустрије и књажев секретар. У њему су биле изражене потребе српског друштва за еманципацијом, разбијањем феудалних установа и аутократске владавине.

Устав је рађен по узору на француске уставне повеље од 1814. и 1830. године и белгијски устав од 1831. године. Због значаја тог устава, Скупштина Србије је 10. јула 2001. године одлучила да Сретење буде Дан државности.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво